Dags för parterapi i SVT

Björn Berglund/TT

Publicerad 2021-07-13

I SVT:s ”Vi eller aldrig” ska fem krisande par bestämma sig för att vara tillsammans eller göra slut. Men först ska de gå i tv-sänd parterapi.

– Det är ingen tävling och det finns inga vinnare, säger programledaren Farao Groth.

Ett par har varit tillsammans i tolv år. Några andra deltagare är nyförälskade. Gemensamt har de att kärleken krisar och att de behöver hjälp för att gå vidare. Det är upplägget i SVT:s nya reality-satsning.

Programmet spelades in på Malta i våras, där tv-paren fick genomgå terapi och gruppövningar under överinseende av sexologen Louise Mazanti och psykologen Björn Hedensjö.

Programledaren Farao Groth tycker själv att programmet är spännande eftersom det handlar om vanliga människor med vanliga problem.

– Det är bitvis väldigt jobbigt att titta på. Igenkänningsfaktorn drabbade även mig och jag känner igen så mycket av mina egna relationsmönster, säger han.

Unga deltagare

Paren i programmet är mellan 20 och 35 år. Att alla deltagarna är ganska unga tycker Farao Groth är bra.

– Dels så får man ju möjlighet att lägga grunden till en bra syn på relationer i en tidig ålder och hos unga är ju känslorna precis lika stora som hos äldre. Dels är det känslorna som styr deras relation. Hos par i medelåldern kan det finnas en helt annan historia och andra saker som spelar in. Det kan vara gemensamma barn, bostad och ekonomi, säger han.

Poängen i programmet är primärt inte att rädda relationerna. Meningen är att deltagarna under inspelningen ska komma fram till ett moget beslut om de ska fortsätta tillsammans eller gå skilda vägar. De par som väljer att göra slut behöver inte stanna kvar.

– Det är ingen tävling, det finns inga vinnare. Allt går att rädda om man vill, men ibland måste man stå för att man faktiskt inte vill rädda det, säger Farao Groth.

”Perfekt för public service”

När SVT tidigare har visat relations-reality – som ”Gift vid första ögonkastet” och ”Första dejten” – har röster höjts som ifrågasätter om sådant verkligen ingår i public service-uppdraget. Farao Groth hoppas på en liknande diskussion den här gången.

– Personligen tycker jag att det här i allra högsta grad är vad public service ska hålla på med. Det är folkbildande, det ligger rätt i tiden, alla kan känna igen sig, det är vågat och det är perfekt för public service, säger han.

Hoppas på mer

Om man bara går efter listan med deltagare framstår ”Vi eller aldrig” som ett ganska heterosexuellt program, men det stämmer inte riktigt, enligt Farao Groth.

– För det första så leds programmet av “gaylord of the ring”, så oroa er inte, det kommer att bli gay. Och allt kan hända på den här lilla ön. Så är det här ett heteronormativt program? Det är det inte. Det hinner hända väldigt mycket på den här månaden, säger han.

TT: Blir det mer parterapi-tv framöver?

– Jag har ingen aning, men jag hoppas att det blir en säsong två, att svenska folket tar emot det här med öppna armar och att jag badar i tv-kristaller i höst. Sedan är jag nöjd.

”Vi eller aldrig” har premiär på SVT den 13 juli och sänds i tolv avsnitt.

Följ ämnen i artikeln