Martin Iliou

”Klimpens” väg tillbaka skildras på film

Mamman dog tre dagar innan ”Bert” hade premiär: ”Jag var på en väldigt mörk plats”

Av: 

TT

Det var Martin Iliou själv som insisterade på att vännen Mattias Sjöstedt skulle filma alla deras möten. "Jag fick en instinktiv känsla av att det som hände var viktigt", säger han. Pressbild.
Det var Martin Iliou själv som insisterade på att vännen Mattias Sjöstedt skulle filma alla deras möten. "Jag fick en instinktiv känsla av att det som hände var viktigt", säger han. Pressbild.

NÖJE

Martin Iliou blev känd för en hel generation som ”Klimpen” i tv-serien ”Bert”.

Men efter att han försvunnit från rampljuset började vardagen att präglas av missbruk och depressioner.

I dokumentären ”Jag är Klimpen, motherfucker!” skildras vägen tillbaka.

I mitten av 90-talet släpps tv-serien "Bert", och plötsligt är Martin Iliou barnstjärna och "Klimpen" med hela svenska folket. Med sin nitprydda skinnjacka och sitt "balla balla balla" blir han sinnebilden av den tuffa men ensamma hårdrockskillen med det till synes stora självförtroendet.

– Vi är nästan samma person. Vi har samma klädstil och gör lite vad vi vill. Det jag inte känner igen mig i är hans mobbartendenser, men resten är ungefär som jag själv. Lite stor i käften och stort självförtroende, säger Martin Iliou om sin 25 år gamla rollfigur.

Men bara tre dagar innan "Bert" har premiär dör Martins mamma. Sex år senare dör också hans pappa.

Så småningom stannar även skådespelarkarriären av, och den tidigare så kreativa vardagen blir allt trassligare.

– Jag var på en väldigt mörk plats. Efter att mamma dog, och allt som hände på 90-talet, kände jag att jag inte kunde vara mig själv, säger Martin Iliou. Jag hade lämnat allt det kreativa bakom mig och det gjorde att jag mådde dåligt och började supa.

"'Klimpen' och jag är nästan samma person. Jag spelade nästan mig själv, förutom mobbartendenserna", säger Martin Iliou om sin 25 år gamla tv-serieroll. Pressbild.

”Filma allt”

2017 återknyter Martin Iliou kontakten med en gammal vän, regissören Mattias Sjöstedt. De börjar prata om att jobba ihop igen och ser fram emot en comeback.

Men när de träffas har livet tagit ännu en drastisk vändning.

– När vi började prata såg allt bra ut. Martin verkade må okej. Men sedan, när vi väl sågs, hade allting fallit samman, säger filmaren Mattias Sjöstedt.

Martin har blivit utkastad av sin fru efter att ha träffat en yngre tjej på nätet. Han sträcksuper i dagar och inläggningar på psyket varvas med nätter på härbärge.

Under tre år filmar Mattias Sjöstedt alla deras möten. Resultatet, dokumentären "Jag är Klimpen, motherfucker!", släpps nu på SVT Play.

"I och med att hon öppnade dörren så vände allt", säger Martin Iliou om att flytta ihop med flickvännen Eweline i lägenheten i västerbottniska Jörn. Pressbild.

Utlämnande scener

Tittarna får följa Martin när han kämpar med missbruk, hemlöshet, uppbrott, förälskelse – och vägen tillbaka.

– Det är klart att jag är nervös över att den ska ses av hela svenska folket. Det är inte helt lätt att visa sig så där blottad, säger Martin Iliou.

Både han och Mattias Sjöstedt återkommer till att förtroendet och vänskapen dem emellan har varit avgörande för att filmen skulle bli av.

– Etik är dokumentärfilmens största fråga, och särskilt i sådana här filmer. Den är väldigt utlämnande, och då är det en fördel att jag känner Martin. Han har velat filma allt och sedan har han fått godkänna vad som ska vara med, säger Mattias Sjöstedt.

Nya dokumentären "Jag är Klimpen, motherfucker!" följer Martin Iliou, känd för sin roll som "Klimpen" i tv-serien "Bert" under tre år. Det är en tid kantad av missbruk, hemlöshet – och nyfunnen kärlek. Pressbild.

Lämnat Stockholm

Idag bor Martin Iliou i västerbottniska Jörn. Han har hittat kärleken i tjejen han träffade på nätet – glamourmodellen Eweline. De driver sin egen Youtubekanal och Martin spelar musik igen.

Nätterna på härbärget känns långt borta.

– Första gången jag såg filmen så grät jag genom halva. Jag ville gå in i tv-rutan och krama om den där killen och säga att allt kommer att ordna sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

JAN-OLOV ANDERSSON: Sven Wollter – en av de mest älskvärda personer jag träffat

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Iliou

Bert

Dokumentärer

Tv-serier

SVT Play

Västerbotten