Babsans stora ekonomiska oro i coronakrisen

”Så jävla dåligt planerat”

Av: Natalie Demirian

Publicerad:

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, 61, har fått alla sina jobb inställda på grund av coronaviruset.

Nu är dragshowartisten djupt oroad för sin ekonomi.

– Om jag nu inte har något jobb i sex-åtta månader så kommer kontot att vara helt tömt.

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson har det, som många andra, tufft i coronakrisen.

Dragshowartisten säger att han i många år tjänat bra som ”Babsan”, men att han inte kommer att klara sig ekonomiskt om alla jobb under året avbokas.

Han har tillbringat den senaste tiden med att jobba ideellt med showen ”La cage aux folles” med Gävles Lyriska Sällskap.

”Allting blev så fel”

Nu var tiden då han tänkte tjäna in pengar för att kompensera för tiden han har jobbat utan lön. Han tackade även nej till att göra julshower under 2019.

– Jag har jobbat ideellt i nästan åtta-nio månader med den showen, som fick så fina recensioner, för att sedan nu i februari, mars och april tjäna lite pengar. Då händer det här och det är så jävla dåligt planerat. Allting blev så fel. Hade jag haft mina julshower som jag brukar ha hade jag kunnat klara mig i över ett år på det.

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Aldrig sjukskrivit sig

Nu har alla inbokade jobb fram till hösten avbokats, en efter en.

– Jag är en sådan som aldrig har kunnat sjukskriva mig eftersom att jag inte kan ersättas när jag är bokad, och jag har inga barn så jag är ingen belastning för något barnbidrag... jag har bara betalat in bra skatt. De pratar hela tiden om hur kulturen ska få bidrag. Jag får ju ingenting, det är inget som jag kommer att kunna utnyttja. Jag tillhör en grupp som inte klassas in i någon kategori.

”Inte mycket sparade pengar”

När han tidigare har tjänat pengar på bland annat företagsjobb har han spenderat dem på att bygga upp sitt fritidshus i Furuvik istället för att spara.

– Jag har inte mycket pengar sparade på banken. Jag måste betala min moms för min enskilda firma, arbetsgivaravgifter... mitt företagskonto, om jag nu inte har jobb på sex-åtta månader så kommer kontot att vara helt tömt. Ibland kan jag göra ett bra företagsgig och kunnat fakturera upp till 35 000 innan skatt. Oftast gör man jobb som ligger kring 10–15 000 och ibland ställer man upp ideellt för Pridefestivaler och grejer.

Foto: CAROLINA BYRMO
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Lars-Åke Wilhelmsson räknar med att han klarar sig i max sex månader utan jobb.

– Sedan får jag börja ta från det lilla pensionssparandet som jag kan börja leka med eftersom att jag har fyllt 61. Det hade ju varit en vansinnigt rolig rubrik om ”Babsan” går i konkurs. Ska jag behöva sälja ut mina boor och paljettklänningar då, hur fungerar det.

”Får börja sy munskydd”

Han säger att han är van, både i sin läggning och i sitt yrkesval, att vara i minoritet.

– Men ibland vore det så skönt om även underhållningsbranschen kunde få hjälp i en sådan här kris. Jag tror att många tänker att ”ni är ju stjärnor, ni tjänar ju så bra, man ser ju hur ni har det”. Men många av oss sliter ju som råttor ibland för att få det att gå runt.

Han har en bokning i september i Malmö, där de ska sätta upp ”Glada änkan”.

– Om det också ställs in, då är det helt kört. Då vet jag inte vad jag ska göra. Då får jag börja sy munskydd och börja bränna handsprit hemma.

Publicerad:

LÄS VIDARE