Håkan Nesser: Jag har det oförskämt bra

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
DRABBADES AV CANCER Författaren Håkan Nesser hade lovat grannen att skriva en bok som utspelade sig på Gotland. Sedan fick han cancer. – Jag tänkte att innan jag dör måste jag skriva något från Gotland, säger han.
Foto: MARCUS ERICSSON
DRABBADES AV CANCER Författaren Håkan Nesser hade lovat grannen att skriva en bok som utspelade sig på Gotland. Sedan fick han cancer. – Jag tänkte att innan jag dör måste jag skriva något från Gotland, säger han.

Ett coronaögonblick, Håkan Nesser, 70 …

… som avbryts i sitt städande när Aftonbladet ringer.

– Jag håller på att sopa upp jord efter en katt som rev ner en kruka för jag stängde in den i växthuset i natt – men jag kan göra en paus.

Hur har du det?

– Jag bor på landet på Gotland i en ganska naturlig karantän. Så man är lika social som vanligt, plus lite extra asocial. Som författare än man ju van att vara ensam. Sen saknar man kulturutbud och sport, tycker jag. Jag är priviligerad och har det oförskämt bra, med tanke på corona åtminstone.

Vad gör du om dagarna?

– Vi har hästar att ta hand om, lite höns och kycklingar. Så jag tar hand om djur, skriver och läser.

Är det någon ny bok på gång?

– Ja, man hinner ju skriva rätt mycket så i juli kommer en ny bok som utspelar sig här. Jag hade lovat en granne det, sen fick jag cancer och tänkte att innan jag dör så måste jag skriva något från Gotland. Men nu har jag en till bok som är klar, problemet är att den utspelar sig 2020 på våren och jag har inte nämnt corona.

Du hade cancer?

– Ja, koloncancer förra vintern. Det är ett bra ställe att ha den, de tar bort en halvmeter tarm eller vad det är. Det var lite kämpigt med cellgifterna, det var en lite tuff period förra hösten och vintern. Men det gick tydligen bra och nu är jag återställd.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– För min personliga del ingenting, men att coronan på något sätt försvinner och att världen lyckas återgå till någon sorts normaltillstånd. Att det kommer något gott utav det, klimatet har ju faktiskt mått bättre av det här. Att vi går tillbaka till ett samhälle som är bättre än det var innan, med lite eftertänksamhet så där. Det är vad man kan be om.

Publicerad:

LÄS VIDARE