Portas från att anordna festival på Bahamas

Reglerna ses över efter katastrofala Fyre-festivalen

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

De lovade festival med lyx och flärd.

Efter den urartade festivalen Fyre portas nu arrangörerna från att arrangera festivalen på Bahamas enligt TMZ och reglerna ses över.

Ja Rule och Billy McFarland har lovat återbetalda pengar eller gratis biljetter till nästa upplaga av lyxfestivalen Fyre som urartade på Bahamas förra veckan.

– Vi blev överväldigade och hade inte kunnat förutse alla dessa problem. Nästa år kommer vi definitivt börja tidigare, har Billy McFarland sagt i en intervju med Rolling Stone.

Enligt honom planeras nästa festival på amerikansk mark. Enligt uppgifter till TMZ har myndigheterna på Bahamas stoppat dem från att upprepa försöket på deras öar.

Bahamas skärper reglerna

Källor vid örikets turistministerium uppger att man nu kommer se över och skärpa reglerna kring att arrangera evenemang och som ger myndigheterna rätt att göra nedslagskontroller upprepade gånger under planeringen av en festival. Trots illavarslande uppgifter inför Fyre kunde man enligt dagens regler inte ingripa innan festivalbesökarna var i faktisk fara.

Fyre marknadsfördes som en lyxfestival med biljetter för mellan 9 000 och 100 000 kronor, med hjälp av framstående influencers i sociala medier. Den påstådda lyxmaten visade sig sedan enligt vittnesmål i sociala medier kunna vara en frigolitbytta med en brödbit och lite sallad. Fler vittnesmål har vittnat om att tillgången till dricksvatten var undermåligt och att tälten som erbjöds inte motsvarade vad man betalat för.

”Kom inte därifrån”

Arrangörerna stäms nu för att ”i flera månader ha känt till att deras festival var hälsovådligt oförberedd och utgjorde allvarlig fara för alla  närvarande”.

– Exumas hade inte en riktigt bra infrastruktur. Vi var lite för ambitiösa. Det fanns inte vatten eller avloppsvatten. Det var nästan som att försöka bygga en stad ur ingenting. Vi insåg, ”Wow, vi kan inte göra det här”. Vi blev överväldigade och hade inte kunnat förutse alla dessa problem, säger McFarland till Rolling Stone.

En besökare skriver på Twitter att han träffade en kvinna som betalat för ett paket med boende i lyxvilla men som hänvisats till ett tält.

”Vi försökte åka därifrån men under de fyra timmar det tog att få tillbaka våra väskor tappade vi bort personalen som lovat oss full återbetalning”, skriver han.

Publicerad:

LÄS VIDARE