Johan Widerberg om succé-serien Ebba och Didrik: ”Gillar inte den”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Stefan Mattsson
Johan Widerberg.

Johan Widerberg slog igenom som Didrik Reng i ”Ebba och Didrik”.

Premiäravsnittet drog en miljonpublik 1990 – men själv har Johan Widerberg inte velat tittat på tv-serien.

– Det här är inte min grej alls, säger han i SVT-programmet ”Svenska tv-historier”.

Johan Widerberg, 44, spelade en drömsk 12-årig pojke, som blir handlöst förälskad i 23-åriga pianisten Yrla Nor, i ungdomsserien ”Ebba och Didrik”.

Serien började som en radioföljetong sommaren 1985, där Johan Widerberg gjorde rollen som Didrik Reng. Men när karaktären skulle få liv framför en tv-kamera, tvekade Johan Widerberg till att fortsätta som Didrik.

– Jag kände inte överhuvudtaget att jag hade någon lust att göra det där. Så jag tackade vänligt, men mycket bestämt, nej, säger han i tv-programmet ”Svenska tv-historier”, som sänds på SVT.

Men efter flera månaders tjat från filmteamets sida tackade Johan Widerberg slutligen ja till rollen.

– Under det halvåret blev min skoltrötthet så akut att jag gjorde vad som helst för att komma därifrån. Då tackade jag ja.

– Vi ville absolut ha Johan. Det fanns ingen annan, säger manusförfattaren Christina Herrström, 59.

”Nackskott för en 13-åring”

Inspelningarna påbörjades våren 1988 och tog plats i skånska Skälderviken utanför Ängelholm, Båstad, Helsingborg och i Täby, Waxholm samt på Lidingö. Arbetet med serien var inte alltid så lustfyllt för Johan Widerberg. Han hade kluvna känslor inför inspelningarna och karaktären Didrik.

– Didrik-karaktären är ju liksom en ärketönt. När man är 13 vill man bara vara tuff. Så sitta och sjunga ”Yrla, virvla, virvelflicka...” Det är ju nackskott för en 13-åring med viljan att vara tuff, säger han i programmet.

Didrik sjunger och spelar piano, något Johan Widerberg inte kände sig bekväm med.

– Jag kan inte sjunga. Det låter fruktansvärt. Så den skammen är också fruktansvärd att hantera, som känslig tonåring som bara vill vara tuff. Dels töntighetsnivån och sen det faktum att jag lider av att inte kunna framföra numren. Hade man varit Benjamin Ingrosso, då hade man väl kunna sitta där och mysa lite. Men, nej. Fy fan.

Miljonpublik

”Ebba och Didrik” har hyllats som ett mästerverk och repriserats fyra gånger i SVT: 1995, 2000, 2007 och 2012.

Det första avsnittet sändes lördagen den 6 januari 1990. Över en miljon tittare satt bänkade och recensenter tog emot den nya serien med öppna armar, enligt ”Svenska tv-historier”. Plötsligt var barnskådespelarna eftertraktade intervjupersoner. Lisen Arnell, 40, som spelade Ebba Reng, minns uppståndelsen.

– Journalister, kritiker, folk jag mötte – alla älskade ”Ebba och Didrik”. Det var verkligen en serie som nästan blev kultförklarad direkt. Det kändes så starkt att alla tyckte så mycket om den här serien, säger hon i programmet.

Men alla var inte lika positivt inställda.

”Gillar inte det här”

– ”Ebba och Didrik” har jag aldrig haft något behov av att se, för jag vet ju vad det är och jag vet att jag gillar inte det här. Det här är inte min grej alls. Det kanske blir roligt för min dotter att kolla på den när hon blir lite äldre, säger Johan Widerberg i ”Svenska tv-historier”.

Men serien är dock inte bara ett jobbigt minne för Johan Widerberg.

– Trots att jag led av själva arbetet så var själva processen helt avgörande för resten av mitt liv. Jag kom ifrån skolan, som verkligen kunde ha knäckt mig fullständigt, säger han och fortsätter:

– Ur den synvinkeln betydde ”Ebba och Didrik” allt för mig på ett personligt plan. Det var en språngbräda ut i vuxenlivet, som hade varit oerhörd svår att få på annat sätt. Jag är enormt tacksam, trots allt gnäll.

”Svenska tv-historier” sänds lördagar 19.00 på SVT1 och finns på SVT Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN