Mejla

Jan-Olov Andersson

Spänningen uteblev i ”På spåret”-premiären

Publicerad:

NÖJE

Äntligen är ”På spåret” tillbaka.

Men säsongsstarten blev tyvärr inte så spännande. Matchen kändes avgjord redan drygt halvvägs. Och pappa och dotter från ”Skärgårdsdoktorn” hade inte fullt samma kemi i 1 klass-kupén som framför kameran i tv-serien.

Samspel är viktigt i ”På spåret”. Särskilt när det gäller att få de kluriga, konstiga, roliga, ibland lite högfärdigt snobbiga ledtrådar som Kristian Luuk läser upp, att hänga ihop med resmålen. Där borde Kristoffer Appelquist/Bea Uusma haft en fördel, då de har tävlat ihop tidigare. Men det var egentligen bara när färden gick till New York, som båda paren hittade rätt genom samspel.

På första resmålet (Falkenberg) hittade Bea rätt tack vare att hon visste var Skrea strand ligger. Ebba Hultkvist Stragne ”körde över” Samuel Fröler på både Falkenberg och Kraków. Känns som att ”Skärgårdsdoktorn”-duon ännu inte hittat tillbaka till varandra på det sättet att de kan läsa varandras tankar. Fast det var ju å andra sidan snart 20 år sedan serien spelades in.

– Vi måste bli modigare, sa ”dottern” till sin ”pappa” när de började tappa mark.

De knappade också in poäng på tredje resmålet, men var sedan aldrig riktigt nära motståndarna. 31 poäng är ändå bra för att vara debutanter.


Några andra noteringar:
Bra-att-ha-en-präst-till-pappa: Samuel Fröler kunde bombsäkert vilken psalm vi bara fick höra några sekunders trumpetande från.
Snobbism: Att ha en novellfilm som i stort sett bara de som var på Göteborgs filmfestival 1992 har sett, som ledtråd, är nog i svåraste laget även på 10 poäng på resmålet.
Replik: Jag tog en rövare! Kristoffer Appelquist försökte (förgäves) få Luuk att visa en fråga igen, så att han skulle kunna se på bilderna om rätt svar var Ruben Östlund eller inte.
Klumpiga miss: Bea Uusma ville två gånger ha Helena Rubeinstein som rätt svar på en fråga, men Kristoffer Appelquist insisterade på ett svar som var fel.
Pinsamma miss: ”Skärgårdsdoktorn”-laget trodde att Star wars-filmernas mest hånade rollfigur, Jar-Jar Binks, var en klassisk kompositör.

Foto: SVT/MIA CARLSSON
Publicerad:

LÄS VIDARE