Markoolio: ”Jag pratar om det här för att hjälpa andra barn”

Av: Jakob Meijer, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det var en tagen Markoolio som äntrade scenen under ”Sommarpratarnas” presskonferens.

För första gången kommer han berätta om sin uppväxt som kantades av alkoholmissbruk.

– Det känns jävligt läskigt, för jag har liksom stängt av det som har hänt, förklarar han för Nöjesbladet efter presskonferensen.

På onsdagen presenterades artisten och skådespelaren Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 43, som en av årets sommarpratare i omåttligt populära radioserien ”Sommar i P1”.

Markoolio darrade något på rösten under presskonferensen, när han berättade vad lyssnarna kan förvänta sig av just hans program: Ett sommarprat om hans uppväxt i en miljö med alkoholism.

– Det är läskigt och jag känner mig väldigt nervös just nu, men jag känner att det är dags nu att öppna den asken och dela med mig av den, sa han när Bibi Rödöö, programchef, sträckte över mikrofonen.

Artisten har ett särskilt syfte med varför han väljer att berätta om mörka perioder i sin barndom.

– Jag kommer prata ganska mycket om min uppväxt som ibland på helgerna kantades av mycket alkoholmissbruk och våld, säger Markoolio till Nöjesbladet efter presskonferensen och fortsätter:

– Anledningen till att jag vill göra det är att om jag når ut till ett barn som lever i liknande familjeförhållanden eller om någon vuxen känner igen sig i att ”det är såhär jag är”, att man kan få de att tänka till kanske.

Men det fanns trots allt en viss tvekan inför ämnesvalet och Markoolio ville få sin familjs godkännande först.

– Jag ville ha deras okej på att jag ska prata om det. Morsan sa ”det är klart du ska göra det”. Syskonen också, säger Markoolio.

Under presskonferensen nämner han att mamman till och med ställt frågan genom åren varför Markoolio säger i intervjuer att de hade det så bra.

– Det känns jävligt läskigt, för jag har liksom stängt av det som har hänt. Jag har lagt det i en liten ask på hyllan och liksom inte öppnat den asken, säger han.

Har du spelat in programmet än?

– Nej, jag har sagt att jag kommer behöva två dygn till den här skiten, för första dygnet kommer jag gå sönder ordentligt. Det är egentligen första gången som jag inte kan gömma mig bakom Markoolio-masken och skämta bort det, så att det känns jävligt läskigt, säger Markoolio och lägger till:

– Men jag hoppas som sagt, anledningen att jag berättar det är för att jag hoppas jag kan hjälpa någon.

Markoolios sommarprat sänds den 12 juli i P1.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo.
Foto: Stefan Mattsson
Marko ”Markoolio” Lehtosalo.
Publicerad:

LÄS VIDARE