”Jag hade stökiga jular i min barndom”

Tommy Körberg om julmusik och konserter

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
Tommy Körberg.
Foto: STEFAN MATTSSON
Tommy Körberg.

NÖJE

Julen är här.

Så heter Tommy Körbergs mest folkkära sång på Spotify. Under alla år har han sjungit om jul från alla möjliga vinklar. Den andliga, den ensamma, den sorgliga, den festliga. Nu ger han konserter i advent.

– Jag gör de klassiska julsångerna också även om texterna i många av dem är fullständigt horribla, säger Tommy Körberg. Julen är tvetydig för mig.

Skivan ”Tommys jul” tar upp ensamhet, skilsmässor, smärta.

– Den representeras på årets konserter, men också klassiker som ”Stilla natt” och ”O helga natt”, säger Tommy Körberg. Jag tror inte folk tänker så mycket på texterna. Det finns en trygghet i att höra en del låtar om och om igen.

– Jag gjorde en platta julsånger med Oslo gospel choir. Då laborerade vi med klangfärger och rytmer. Vi gör en del sådant i år.

Hur ser din idealiska jul ut?

– Varannan jul är vi på landet, varannan åker vi bort. I år ska vi till Palma, Mallorca. Där är det blå granar och en parad efter nyår. När vi är i Sverige kommer alla i släkten till landet. Jag har en jävligt fin tomtedräkt som jag fick av TV 4 när jag skulle överraska Björn Skifs i ”Hellenius hörna”.

Julen är barnens högtid.

– Vi brukar göra pepparkakshus. Vi har ett 1800-tals härbre med öppen spis. Idylliskt så det bara vrålar om det. Kryddnejlikor i apelsin. Dofterna. Man minns saker. Jag hade stökiga jular i min barndom. På julen kommer det fram. Jag har accepterat det, ungefär som en terapissession. Jag har förlikat mig och blir inte lika ledsen som när jag var yngre.

Vilket är värsta minnet?

– Det var alltid när det blev för mycket alkohol. Även hos mig själv som vuxen, men jag har lagt ner mer eller mindre. Jag har druckit färdigt. Jag prövade att vara ensam en jul på 1970-talet. Jag såg familjer samlas genom mina fönster vid Mosebacke. Det var deppigt att vara själv, så jag gick ut på krogen.

Har du några favoriter bland jullåtar?

Mahalia Jacksons ”Silent night”, hela den plattan. Jag gillar Adolf Fredriks körmusik, det är sådant jag vill höra i varuhus. Inte någon wailande Mariah Carey i ”Santa Claus is comin to town”.

Du lyssnar på julskivor?

- Ja. James Taylors julplatta gillar jag. Och Michael Bublé, han har en bra arrngör. Jag letar alltid efter låtar. Emilie-Claire Barlow, kanadensiskan som är så bra, sjunger julsånger på franska. Så jävla snyggt.

Sjung till du stupar. Fortfarande ditt motto?

– Jag känner mig halv om jag inte får sjunga. Jag blir smådeprimerad. Jag sjunger inte för att få bekräftelse, utan för mitt eget uttrycksbehov.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN