”Mamma hotade att döda en regissör”

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Katherine Heigl har jobbat hårt för att bli av med ryktet hon ådrog sig som ung stjärna. Foto: Magnus Sundholm
Foto: Magnus Sundholm
Katherine Heigl har jobbat hårt för att bli av med ryktet hon ådrog sig som ung stjärna. Foto: Magnus Sundholm

NEW YORK. För 13 år sedan blev Katherine Heigl megastjärna med ”Greys anatomy”.

Men framgångarna steg henne åt huvudet i sån grad att Hollywood sparkade ut henne.

– Alla är skitstövlar i 20-årsåldern, säger hon till Nöjesbladet.

Katherine Heigl om diva-stämplen, det hon ångrar och rollen i tv-serien ”Suits”

I dag, med 40-årsdagen runt hörnet (24 november), är Heigl den första att medge att tv-seriens succé gjorde henne till diva.

– Jag förnekar inte att det var en viss arrogans. Jag kände mig oåtkomlig och bäst i världen. Jag tyckte också att jag hade jobbat hårt för att nå min position och ville njuta av den.

Även om hon haft tid att bearbeta det som hänt har hon fortfarande dagar då minnena generar henne.

– När jag ser tidningsomslag från den tiden vill jag bara säga åt mig själv att tona ner det några snäpp. Jag kan känna mig som en mamma som ser sin dotter.

Hon skakar på huvudet.

– Det är så mycket från den tiden jag önskar att jag hade vetat bättre.

Sen gaskar hon upp sig, sannolikt av rädsla för att att den här sittningen på hotellet Langham i New York håller på att bli för dyster.

Riktigt förbannad

– Jag har så mycket mer förlåtelse för den flickan nu än vad jag hade för några år sedan. Under lång tid var jag riktigt förbannad på henne. Nu känner jag mer att det är så alla beter sig i den åldern (skratt).

Beteendet – som när hon gick ut och sågade sin egen långfilmssuccé ”Knocked up” - kostade henne kollegor, samarbetspartner och framtida jobb.

Det har tagit henne lång tid att återuppbygga förtroendet.

Ett tecken på att hon tagits till nåder igen är rollen i tv-serien ”Suits”.

Öppningen kom när Meghan Markle försvann till det brittiska kungahuset.

Seriens skapare, Aaron Korsh, specialskrev rollen som Samantha Wheeler för Heigl när han fick höra att skådespelerskan var en beundrare.

– Det är första gången i min karriär som jag hoppat in i något som jag varit en fan av sedan första säsongen för sju år sedan, säger hon glatt.

– Det var min mamma, som ju är min producentpartner, som föreslog att vi skulle höra av oss till Aaron. Vi ville kolla om han var intresserad av några av de projekt som vi höll på med.

Enorm press

– När han berättade att de skulle göra en åttonde säsong frågade jag halvt på skämt om de behövde någon mer skådespelerska (skratt). Det var så allt började.

Då visste hon inte om alla planerade rockader.

– Jag hade ingen aning om att Gina Torres och Patrick J Adams skulle sluta. Men jag förstod att Meghan inte skulle få fortsätta uppträda efter att hon blivit prinsessa.

Heigl var dock orolig över fortsättningen.

– Det var en enorm press. Jag ville inte komma dit och förstöra min egen favoritserie genom att vara med i den. Aaron fick verkligen lugna mig.

Heigls rollfigur är en kvinnlig advokat som i de två första avsnitten ljuger för alla om varje del av sitt liv.

– Hon är gatusmart och kommer inte från den bakgrund man förväntar sig. Hon är verkligen ”self-made” och har nått dit hon gjort genom att klättra och kämpa.

Ett bonusbarn

I USA började säsong åtta sändas den 18 juli.

– Jag har sett några av avsnitten och jag är fortfarande ett fan, säger Heigl med ett skratt.

Sen får hon något lite oroat i blicken:

– Funkar det? På allvar? Jag hoppas verkligen det. Jag tror det. Det känns så.

Hon gaskar på nytt upp sig.

– Jag har i alla fall väldigt kul på jobbet och det känns fortfarande som ”Suits”.

Inspelningen sker i Vancouver, något som inte är helt lätt för Utah-baserade Heigl. Tillsammans med maken, tillika Lady Antebellum-musikern Josh Kelley, har hon tre barn och ett bonusbarn.

– Vi har hand om min 16-åriga brorsdotter. Sen har vi två döttrar på nio och sex, samt en son på 18 månader.

Med uppdraget i ”Suits” blev det således ingen mammaledighet för Heigl.

Udda dynamik

–Det var också första gången jag ammade (parets andra barn är adopterade). Så det var en udda dynamik med nervositet över en nyfödd och uppgiften att klara det här jobbet.

Hon uppger att det inte hade gått utan makens hjälp

– Det brukar heta att kvinnor kan ha allt. Det kan vi absolut. Men det krävs att det finns någon vid vår sida som kan stötta och ta hand om det som faller vid sidan om. Josh har varit fantastisk.

Intervjutiden går mot sitt slut. Men Heigl gör tecken att hon gärna fortsätter.

Vi återknyter till inledningen och försöker sätta hennes ”samarbetssvårigheter” i relation till dagens situation. På frågan om hon i kölvattnet av metoo hade dömts lika hårt i dag som hon gjorde då hon uttalade sig är hon försiktig med att ikläda sig en offerroll.

– Om det enbart handlar om uttrycka en uppfattning eller säga vad man tycker, måste man oavsett tidsanda tänka igenom det och inte avsiktligt såra någon. Men det känns som om det är högre i tak när det gäller att uttrycka åsikter om barnuppfostran, arbetande mammor eller material som inte håller måttet.

Sexuella trakasserier

Hon var inte helt överraskad när metoo-skandalen exploderade.

– Jag visste inte att det var så utbrett som det var. Och jag visste inte att en del av det var så våldsamt som det var. Men jag har drabbats av sexuella trakasserier under hela min karriär, från det jag var 14. För mig var det bara en helt vanlig dag på jobbet.

– Däremot tog jag aldrig trakasserierna på allvar, eftersom jag aldrig kände mig riktigt hotad. Jag hade min mamma och hon hade dödat för mig. Hon sa det till en regissör en gång.

I dag önskar hon att unga tjejer i branschen får samma skydd.

– Vi kanske måste ha mentorer vid Hollywoods portar som kan ta tjejerna under sina vingar. För det är vad de behöver. De behöver beskydd och de behöver en röst. De behöver någon annan som säger ifrån åt dem – för att de inte ska stämplas som ”besvärliga”.

Publicerad: