Livet i Baku – inte bara kul

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2012-05-21

Azerbajdzjans presidentfamilj styr Eurovision med järnhand

Baku har utnämnts till världens åttonde partystad. Den här veckan kommer miljoner europeer att följa Eurovision song contest.

Men det finns en annan sida av värdlandet – ett korrumperat land som hotar och fängslar de som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Alla blickar vänds nu mot diktaturen Azerbajdzjan.

Arenabygget

Jättearenan Baku Crystal Hall stod klar så sent som den 16 april. Enligt uppgifter ska arenan med plats för 23 000 personer ha kostat nästan fem och en halv miljard kronor.

Men enligt azerbajdzjanska journalister tvingades minst 300 familjer att lämna sina hem när arenan byggdes, något som kritiserats hårt av människorättsorganisationen Human rights watch. Kompensationen de boende fick motsvarade inte på långa vägar värdet på deras hem. Men alla flyttade inte. Folk ska till och med ha funnits kvar i husen när rivningarna började.

– De rev husen trots att många inte hade lämnat husen, de hotades till livet, har journalisten Khadij Ismajlova tidigare sagt till Sveriges radio.

Dessa tvångsflyttningar som skett i samband med bygget av Crystal Hall har skett på fler platser i landet. Journalisten Idrak Abbasov, som filmade när bulldozrar på uppdrag från ett olje­bolag förstörde hus i en by utanför Baku, misshandlades så svårt av säkerhetspersonal att han förlorade till och med synen på ett öga.

– Det känns ganska självklart att målet var att döda mig, säger han till tidningen The Independent.
 

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan

Länderna har stridit om Nagorno-Karabach sen Sovjetunionens upplösning. Området befolkas till största del av armenier. 1994 hade Armenien tagit kontroll över 14 procent av Azerbajdzjan och azererna tvingades förhandla fram ett vapenstillestånd som råder än.

Under kriget tvingades cirka en miljon människor att fly från sina hem. I dag har Nagorno-Karabach utropat sig som en självständig stat men tillhör formellt Azerbajdzjan.

Relationen mellan länderna är infekterad. 2009 togs flera personer i Azerbajdzjan som röstat på Armenien i Eurovision song contest in för förhör hos säkerhetstjänsten.

I år drog sig Armenien ur tävlingen. Anledningen var ett uttalande från Ilham Aliyev, president i Azerbajdzjan.

– Han sa i ett tal att Armenien är fiender till Azerbajdzjan, säger Pervana Mammadova, kvinnoaktivist i Azerbajdzjan.
 

Mänskliga rättigheter

Azerbajdzjan är en diktatur som styrs av familjedynastin Aliyev. Och UD rapporterar om polisbrutalitet, godtyckliga arresteringar och tortyr i landet.

Regeringen slår ner alla former av offentliga protester, oftast med våld och man fängslar aktivisterna. Influerade av arabiska våren förra året försökte invånare i Azerbajdzjan demonstrera, men många deltagare fängslades och dömdes till fängelsestraff. Även journalister som bevakat demonstrationer har frihetsberövats.

Så sent som i början av maj i år stoppade polisen demonstrationer som oppositionsgrupper höll i huvudstaden, med kraven att frige politiska fångar samt mötesfrihet. Polis stoppade demonstranterna och grep flera som fördes bort i buss.

Sedan drygt en månad har ett hot om terrordåd legat över tävlingen. Avsändaren, en ryskspråkig islamistsajt, skrev ”Djävulens krafter, perversa och homosexuella från hela världen ska inte tro att de så lätt kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit. De kommer oundvikligen att attackeras”.

Det gick rykten om att det skulle bli en gay pride-parad i Baku under Eurovision. Men i azerbajdzjansk media tillbakavisar Kamran Rzayev som jobbar med LGBT-frågor (lesbian, gay, bisexual and transgender) i landet.

Så sent som i torsdags hackades flera sajter med Eurovision-anknytning. De fylldes med hatiska budskap mot homosexuella så som ”det finns ingen plats för homosexuella i Azerbajdzjan”. Säkerheten kring artisterna har därför höjts, på en direkt order av presidenten Aliyev.
 

Satsningen på Eurovision

I en intervju gjord av Medievärlden på plats i Baku beskriver Azadlıqs (oppositionell tidning i landet) ställföreträdande chefredaktör Rhim Haciyev storsatsningen på Eurovision i landet. Att Azerbajdzjan har spenderat nästan tio gånger så mycket på festivalen som Tyskland, trots att Tyskland har en enorm BNP. Till detta kommer alla informella kostnader, där många företag, enligt Haciyev, tvingas betala till en sorts ”Eurovisionsfond” som ska täcka utgifter för festivalen.

Landets president Ilham Aliyev håller dessutom Eurovision-­styret inom familjen. Hustrun Mehriban är bland mycket annat ordförande i den kommitté som organiserar Eurovision song contest.