Johanna Toftbys stalker åtalas – efter tio år

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Johanna Toftby har trakasserats av en stalker i omkring tio år.

Nu åtalas stalkern för bland annat olaga förföljelse och övergrepp i rättssak.

– Igår fick jag hem att åtal kommer att väckas, säger hon i Aftonbladet Morgon.

I nästan ett decennium har Johanna Toftby, 46, och hennes familj trakasserats av en stalker. Nu berättar hon att den kvinna som gjort hennes liv till en mardröm under en längre tid, åtalas.

Situationen har länge varit svår, men blev genast värre när kvinnan gav sig på hennes barn via Facebook, där hon hotade dem till livet.

– Det var en mardröm alltihop faktiskt. Den här stalkern har förföljt mig och jagat mig i ungefär tio år. Men det eskalerade sista året när vi fotade den här boken, julkapitlet, och mina barn fick hot från den här kvinnan på Facebook. Att de skulle dö och att jag skulle dö… Dagen efter häktade de henne och hon satt i en månad. Det var tufft, det var jättejobbigt.

Stalkern släpptes

Det var i juni som hennes stalker blev häktad för olaga förföljelse och olaga hot. En månad efter häktningen släpptes hon dock på grund av otillräckliga häktningsskäl. Först igår fick Johanna Toftby veta att åtal skulle väckas mot kvinnan.

Ett besked som inger hopp efter alla år av trakasserier.

– Åklagaren har bevis och har gjort klart hela förundersökningen. De har gjort ett fantastiskt jobb, poliserna. Igår fick jag hem att åtal kommer att väckas, så det känns bra, det kommer att bli bra.

1 av 2 | Foto: JOHAN FRÄMST
Johanna Toftby.

Rädslan för barnens skull

I juni berättade Johanna Toftby via sin blogg att hon drabbats av sömnproblem efter att stalkern släppts fri under vad hon beskriver som en ”mardrömsvår”.

Ofta kunde hon ligga sömnlös på nätterna i oro över vad kvinnan skulle kunna utsätta hennes barn och henne själv för. En oro som inte verkar ha lagt sig än idag.

– Jag grät mig till sömns, och sover fortfarande inte själv för att jag tycker att det är jättejobbigt. Personen kanske står utanför min dörr, säger hon till Aftonbladet.

Något datum för rättegången är inte satt ännu, men Eskilstuna tingsrätt beräknar att den sker någon gång i februari eller mars under nästa år.

Kvinnan står åtalad för olaga förföljelse, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Publicerad:

LÄS VIDARE