Mejla

Andreas Hansson

Publicerad:

Corona har blivit VM i förakt

Vi poserar kärleksfullt – sedan straffar vi varandra

Publicerad:

Kriser svetsar samman.

I bästa fall.

Men nu pågår VM i förakt.

Corona har inneburit svåra prövningar för de med döda och svårt sjuka nära och kära.

Eller tuff och till och med dödlig vardag för yrkesgrupper som varken nu eller senare kommer få rimligt betalt för den roll de fyller i samhället. Applåder från balkonger är vad vi kan bjuda på – frikostigt – förutom gråtmilda twitterkommentarer som hjälper föga.

Uteserveringar har fyllts på flera håll i landet när solen tittat fram. De flesta människor har mycket förståelse för sina egna regelövertramp men noll överseende med andras.
Foto: Johan Nilsson/TT NYHETSBYRÅN
Uteserveringar har fyllts på flera håll i landet när solen tittat fram. De flesta människor har mycket förståelse för sina egna regelövertramp men noll överseende med andras.

Har du åkt tåg? Svettats i grupp på gymmet? Stått för nära i kön på Ica?

Förakt är väl annars den tydligaste trenden i coronas spår. Unga har gnällt på äldre som tagit sig ut för att få lite luft och mening i tillvaron. Och vad har de unga gjort? Festat i grupp och trängts på gator och i parker. Ansvaret ska helt enkelt tas – av någon annan.

Amerikaner gnäller på svenskar. Skåningar på Stockholmare, ja, hela landet har fått bensin på sitt ständiga och tröttsamma Stockholmsförakt. Möjligen inte helt utan orsak, men återigen är signalen tydlig: allt är någon annans fel. De flesta har mycket förståelse för sina egna regelövertramp men noll överseende med andras.

Foto: Henrik Montgomery/ TT NYHETSBYRÅN
Håll avståndet – annars jävlar!

Har du åkt tåg? Svettats i grupp på gymmet? Stått för nära i kön på Ica? Vi har alla olika gränser och prioriteringar, alla tycker själva att de beter sig ansvarsfullt och har oändlig mängd svarta blickar att kasta på andra.

 

Corona har, precis som alla kriser, blivit en prövning i empati. Frestelsen att daska till andra med sleven blir lätt större än den empati vi säger oss ha. Det är tröttsamt, även att plötsligt upptäcka den egenskapen hos sig själv.

Att vi är i en kris finns inte så mycket att göra åt, det vi kan påverka är hur vi behandlar varandra. I en tid av inställda fester, semestrar och annat att se fram emot växer irritationen inom oss som i tryckkokare. Där fyller våra påhittade vänner i tv-serier och böcker en stor roll. Så ta ditt ansvar och se lite tv, läs lite, lyssna på musik. Gärna i solen, en ledig dag som denna finns mycket att vara glad för.

”Homelands” sista rafflande avsnitt finns på SVT Play och massvis av nya bra böcker att kasta sig över. Gör det!


Pssst..!

På onsdag börjar nya säsongen av ”Hitlåtens historia” (SVT Play), i denna omgång om Molly Sandéns (nja) ”Rosa himmel” och Eva Dahlgrens först utskällda ”Ängeln i rummet”. Ett mästerverk till programserie, fullt av kärlek till människor och musik.

Carrie och Saul i ”Homeland”.

Av: Andreas Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN