Greta Thunberg charmade Venedig – via länk från Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Greta Thunberg på en presskonferens via länk under filmfestivalen i Venedig.
Foto: Jan-Olov Andersson
Greta Thunberg på en presskonferens via länk under filmfestivalen i Venedig.

NÖJE

VENEDIG. Presskonferensen för svenska filmen ”Greta” började lite avslaget. Lite folk på plats.

Men blev riktigt underhållande när Greta Thunberg, på länk från skolan där hon går, började skämta med regissören Nathan Grossman.

– När han började prata om att det nog kunde bli en lite större film, tänkte jag: Men det var ju bara Nathan. Inte ens en ljudtekniker. Jag tyckte alltihop kändes oprofessionellt, sa hon.

Under fredagseftermiddagen kan man säga att ”domen” kommer för ”Greta”, eller ”I am Greta”, som filmen heter internationellt.

Blir det rungande applåder efter galavisningen på filmfestivalen? Vad tycker de internationella filmkritikerna?

Rent ekonomiskt är nog filmen redan i hamn. Stora amerikanska kabelkanalen Hulu har köpt in sig och ska visa den med premiär 13 november. Innan dess kommer filmen att ha biopremiär 16 oktober i USA, runtom i Europa och Australien.

Storbritannien, Kanada, Schweiz, Nya Zeeland, Mexiko, Polen, Portugal, Sydkorea, Japan, Tjeckien, Slovakien, Indien, Kina och Ryssland är andra länder filmen är såld till.

Men det var ingen direkt rusning till presskonferensen mitt på dagen. 30-40 journalister, ungefär, i en sal som tar hundratals men i covid-19-tiden har begränsat antal platser (122).

Foto: Domenico Stinellis / TT
Öppningsceremonin av filmfestivalen på torsdagen.

”Trodde inte det skulle bli en film”

Det såg lite ödsligt ut i hela salongen när producenten Cecilia Nessen och regissören Nathan Grossman tog plats på podiet, vid sidan av moderatorn.
Men så blinkade det till på en gigantisk tv-skärm och där satt Greta Thunberg i vad som förmodligen var ett lärarrum på gymnasiet där hon just har börjat plugga.

Informationen om att Greta Thunberg skulle vara med på länk, hade dock inte nått särskilt många.

Hur kände du inför att det skulle bli en film om ditt liv? frågade någon Greta Thunberg.

– Från början trodde jag inte det skulle bli någon film på det sättet, Nathan började bara hänga på och filma vad jag gjorde.

Hur känns det att filmen har premiär just i Venedig? var en annan fråga.

– Det är första gången jag är här. Det är en fantastiskt vacker stad. Och skulle vara sorgligt om den på grund av klimatet förstördes genom att vattnet skulle stiga ännu mer, sa Nathan Grossman.

– Jag håller med. Venedig är en bra symbol för klimathotet, sa Greta Thunberg.

”Trött på alltihop”

Hon fick en fråga om scenen ombord på båten över Atlanten, när hon nästan gråtande säger att det är för mycket för ett barn att ta ansvar för klimathotet. Då säger hon att hon är trött på alltihop, att hon längtar hem.

– Det är så jag känner, att det ska inte hänga på forskare och engagerade barn och ungdomar, det är de vuxna som har makt som måste göra något. Och det har väl inte hänt så mycket positivt efter det att Nathan slutade filma.

En fråga handlar om hur intim och nära filmen är den privata Greta Thunberg.

– Det finns de som tror att Greta är manipulerade av andra vuxna att säga och göra saker. Det var viktigt att visa att så är det inte, sa Nathan Grossman.

– Ja, några har påstått att jag inte talar för mig själv, nu visar väl filmen att det inte är sant, sa Greta Thunberg.

Hon berättade också att hon egentligen har drömt om att bli forskare hela sitt liv, att sitta i ett laboratorium, men inser att hon kanske har en viktigare roll som den klimataktivist hon är nu.

Foto: Mary Altaffer/TT
Greta Thunberg filmas av Nathan Grossman när segelbåten anländer till New York, augusti 2019.

Dagens stora skratt

Nathan Grossman sa att en annan viktig sak med filmen var att visa att Greta drivs av en enorm passion för ämnet, inte för att bli kändis eller stor på sociala medier (det har hon liksom blivit ändå).

En fråga var hur filmteamet kunde komma så nära Greta Thunberg och hennes familj.

Nathan Grossman vände sig mot bildskärmen och sa:

– Greta, berätta hur stort teamet var.

Det var då Greta sa att det ofta bara var han, inte ens en ljudtekniker och att hon tyckte allt verkade oprofessionellt.

Det blev dagens stora skratt.

– Jag brukar säga, och Greta tycker inte riktigt om det, att hon lika gärna kunde bli stå upp-komiker som klimataktivist, sa Nathan.

Sedan tackade Greta Thunberg för sig.

– Nu måste jag lämna er, för min nästa lektion börjar alldeles snart, sa hon och försvann från bildskärmen.

Nathan Grossman fick en sista fråga, om de hade någon överenskommelse om vad som skulle vara med i filmen eller inte.

– Det var jättebra för min del. Jag gjorde filmen som jag ville, sedan visade jag den när den var i stort sett färdig. De enda invändningar Greta Thunberg och Svante Thunberg (pappan, som varit med på alla resor) hade var att de ville det skulle vara mer av allting i filmen. Men allt kan ju inte få plats på drygt en och en halv timme.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN