Dansbandssverige i kris: ”Sinnessjukt – en hel kulturelit går under”

Uppdaterad 2020-09-30 | Publicerad 2020-09-29

Från 180 spelningar till noll.

I går kallades till katastrofmöte på grund av krisen i dansbandsbranschen.

– Det är en hel kulturelit som går under, säger sångaren Andreas Olsson i Sannex.

Varje år nöter tre miljoner dansanta tiljorna i folkparker och på stadshotell över hela Sverige, enligt dansbandexperten Thomas Deutgen.

I förra veckan grusades hoppet om nya spelningar under pandemin, gränsen för folksamlingar förblev på 50.

– Vi har inte projekt då vi spelar en månad eller två månader om året då man gör en turné, utan vi turnerar hela tiden. Vi livnär oss på detta hela tiden, säger Andreas Olsson I Sannex.

Andreas Olsson, sångare I dansbandet Sannex.

I går kallades till möte mellan arrangörer och flera namnkunniga band som Streaplers, Matz Bladh, Swedish Dance Mafia, Donnez och Sannex.

– Till och med Streaplers som var med på mötet har spelat i 60 år säger: ”Vi har fram till årsskiftet. Sen går det inte mer.”

– Det är samma sak för oss. Det är sinnessjukt, en katastrof. Nu går det inte längre.

Han har spelat i Sannex sedan 2007, nu har han tvingats be sina bandmedlemmar att leta nya jobb.

Dansbandexperten Thomas Deutgen.

Deltagarna på gårdagens möte vill få till ett upprop till kulturminister Amanda Lind – tillsammans med alla Sveriges dansband – för att få till ett riktat stöd till dansbanden.

– Dansen är en enormt stor folkrörelse som jag tror staten har extremt lite kunskap om. Men är det något som man absolut inte ska göra under den här tiden så är det ju att dansa. Det är det säkraste sättet att få corona, eftersom hela verksamheten går ut på att du ska dansa med okända människor. Jag tror inte det blir dans i Sverige förrän tidigast nästa sommar, säger Thomas Deutgen, dansbandsexpert och chefredaktör för tidningen Får jag lov.

Kommer dansbanden att överleva fram till nästa sommar?

– Jag vet band som har ställt av sina bussar och permitterat, många har börjat jobba med hela andra saker för att få mat på bordet.

Dansbandet Sannex.

– Man pratar gärna från statens sida om Folkets park och det svenska kulturarvet och får ett romantiskt skimmer i ögonen när man pratar om kulörta lyktor och levande lågor och sånt. Men det måste det vara upp till bevis om man vill ha kvar den här svenska dansbandstraditionen. Den är fortfarande anonym i maktens centrum, eftersom dansband är störst ju längre du kommer från Stockholm.

Vad skulle du vilja säga till kulturministern i dag?

– Det är hög tid att se över de kulörta lyktorna innan lamporna slocknar, för då är det för sent att ta en svängom, säger Thomas Deutgen.