Forskare kritiserar våldet i ”Greta Gris” och ”Frost”

Ny studie visar: ”Smärta framställs orealistiskt”

Uppdaterad 2023-04-17 | Publicerad 2020-12-06

Ur ett ”Greta Gris”-avsnitt som stoppades i Australien för några år sedan.

”Greta Gris” och ”Frost” kan ge barn en förvrängd syn på smärta.

Det slår forskare fast i en ny studie, där de har undersökt våldet i barnfavoriterna.

– Smärta framställs orealistiskt, säger Dr Melanie Noel.

I studien har forskare från University of Bath i England och University of Calgary i Kanada analyserat 52 timmar av populära, animerade filmer och serier riktade till barn, för att titta på hur smärta framställs.

Materialet man tittat på visade totalt 454 incidenter med smärta, nära nio gånger i timmen, varav det cirka 80 procent handlade om våldsam smärta eller skada, och 20 procent om vardaglig smärta, som att slå i knäet.

Forskarna kom också fram till att det ofta finns en avsaknad av sympati från de andra rollfigurerna när någon känner smärta, och att det ger barnen som tittar en felaktig bild, rapporterar flera medier, bland andra Daily Mail.

”Greta Gris”, ”Dumma mig” och ”Frost”

Filmerna man har titta på är ”Dumma mig 2”, ”Husdjurens hemliga liv”, ”Toy story 3 och 4”, ”Superhjältarna 2”, ”Insidan ut”, ”Upp”, ”Zootropolis”, ”Frost” och ”Hitta Doris”.

Serierna man har tittat på är ”Greta gris”, ”Sofia den första”, ”Shimmer och Shine”, ”Paw patrol”, ”Octonauterna” och ”Daniel Tigers kvarter”.

Studien visar också att det är vanligare att manliga karaktärers ansikten visar att de upplevde smärta, jämfört med kvinnliga karaktärer.

Ur ”Toy story 3”.

En av studieförfattarna, Dr Abbie Jordan, säger att sättet barn upplever, förstår och hanterar smärta har bestående konsekvenser för både barnen och samhället i stort.

”Vi vet att barn tillbringar allt mer tid åt att titta på dessa inflytelserika filmer och serier och att det som skildras påverkar barnens förståelse och medvetenhet i ett ämne”, säger hon.

”Chockerande”

Nu vill forskarna att tv- och film-producenter ska använda sitt inflytande till att ompröva hur smärta framställs och att mer empati ska visas när en karaktär upplever smärta.

De menar också att bilden av smärta som visas i serier och filmer inte reflekterar barns mest vanliga upplevelser av smärta, utan att det snarare fokuserar på extrem och våldsam smärta.

Dr Melanie Noel, docent i klinisk psykologi vid University of Calgary beskriver resultatet av studien som ”chockerande”.

– Media spelar tveklöst en stor roll i hur barn lär sig om världen, säger hon och fortsätter:

– Att smärta framställs orealistiskt är att lära små barn att smärta inte är värt hjälp och empati från andra, och att det kommer att upplevas och besvaras på olika sätt beroende på om du är pojke eller flicka.

Följ ämnen i artikeln