Fadimes advokat om tv-serien: Hon var inte bara en ikon

Leif Ericksson hoppas få se människan skildras

Publicerad 2021-04-30

De sista åren i Fadimes liv ska bli TV-serie.

Hedersmordet på Fadime Sahindal ska bli dramaserie på Viaplay, 20 år efter att hon mördades av sin pappa.

Fadimes advokat Leif Ericksson hoppas att man går bortom symbolen Fadime och skildrar personen.

– Hon var inte bara en ikon. Hon var en riktig människa som blev dödad av sin pappa, säger advokaten.

Om en knapp timme ska Leif Ericksson få sitt vaccin mot corona. Men egentligen vill han prata vidare. Han säger att han är ”igång”. När advokaten börjat prata om Fadime kan han inte sluta.

– Det märker du nog, att det är som att sätta på en knapp? Jag har försvarat 25-30 mördare, jag har sett mycket död i jobbet. Men Fadime ligger så nära hela tiden. Det är svårt att koppla bort. Nu pratar vi om den här nya tv-serien, men du hade kunnat ringa mig när som helst under de senaste 20 åren och jag hade kunnat prata om Fadime hur länge som helst.

Uppsalaadvokaten har tillsammans med Ulf Broberg skrivit boken ”Du ska dö” (2014) som den nya dramaserien bygger på.

”Gizem Erdogan skulle passa”

Advokaten företrädde Fadime Sahindal under två rättegångar mot hennes far och bror, och sedan systern Songül i mordrättegången mot Fadimes far, 2002.

2014 skrev han tillsammans med Ulf Broberg boken ”Du ska dö” om hedersmordet. En bok som den kommande dramaserien på Viaplay bygger på. Det kommer att bli en serie i sex delar som utspelar sig mellan 1997 och 2002.

Uppsalaadvokaten säger att det känns märkligt.

– Det känns lite osannolikt att vara inblandad. Men jag är inte särskilt förvånad att man gör serie om Fadime. Det har varit flera dramatiseringar på gång tidigare, men inget har räckt hela vägen fram till TV-rutan av olika anledningar.
Hur involverad är du i serien?
– Jag är rätt involverad. Jag läser manus vartefter. Jag undrar egentligen lite varför jag får det utrymmet men det är nog som autenticitetsstämpel, jag kan ha en åsikt om trovärdigheten i manuset: skulle Fadime ha gjort såhär, sagt såhär?

Vem ska spela Fadime?
– Där har jag inget att säga till om! Och jag har inte en susning. Men det har slagit mig att Gizem Erdogan skulle kunna passa.

Gizem Erdogan.

Besöker graven flera gånger om året

Leif Ericksson träffade Fadime för första gången 1998.

– Jag fick ett mål med misshandel och olaga hot. Och Fadime ringer mig och frågar: får jag ha med mig ett tv-team? Sen satt vi i ett kök med alla kameror och hon förklarade hedersvåld för mig. Hon undervisade mig i flera timmar, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det är svårt att förstå hur lite vi visste om hedersmord på den tiden. Ingen kände till det här som Fadime pratade om. Hon ville berätta att det fanns massor av flickor som levde såhär. Det är hennes stora gärning.

Han beskriver Fadime som svårglömd. Någon som man inte kunde missa.

– Hon var så oerhört intensiv. Hon fångade tag i en och hade en karisma och utstrålning som gick rakt igenom TV-rutan. Hennes syster Songül var också en fantastisk person. Det är lite fånigt, jag är en fullständig ateist. Men jag besöker Fadimes och Songüls gravar 3-4 gånger om året.

Hela familjen är hotet

Senaste tiden har Sverige skakats av mäns dödliga våld mot kvinnor, på tre veckor misstänks fem kvinnor ha blivit mördade av män de haft någon sorts relation till. Något Leif Ericksson reagerar starkt på.

– Det är fruktansvärt. När fan ska det ta slut? Vi har resurser så som kontaktförbud och fotboja. Men många kvinnor nekas kontaktförbud. Vi skulle kunna minska risken bara genom att använda de hjälpmedel vi faktiskt har idag.

Men han tycker att man ska vara försiktig med att blanda samman hedersvåld och våld i nära relationer.

– Det är samma jävla patriarkala fenomen men ändå en helt annan sak. Fadime försökte få igång en debatt om hedersvåldet där hela familjen är faran. Hela familjen står för dödshotet. Många som är utsatta av sin partner kan fortfarande ha en trygghet i familjen, men här är hela familjen hotet. De har ingen att vända sig till.

Leif Ericksson engagerar sig mycket i frågan via Riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Han kallar Sara Mohammad för sin idol och föreläser fortfarande ofta på skolor om Fadime.

– Jag hoppas att TV-serien kan hjälpa till att hålla frågan aktuell, att det ska pratas mer om det här – framför allt bland ungdomar i skolor. Och att serien lyfter Fadime på ett nytt sätt. Inte bara som ikonen, symbolen, utan också personen. Det var en människa också, det var inte bara en ikon. En riktig människa som blev dödad av sin pappa.