GES om återföreningen: ”Känner ingen press”

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2017-05-27

Comebacken 2003 blev inte alls som GES tänkt sig.

Nu är de tillbaka för sex exklusiva spelningar på Öland – utan press.

– Det känns som att folk längtat efter det här, säger Thomas ”Orup” Eriksson.

På skolgården tävlade klasskompisarna om vem som skulle vara Thomas Ravelli, Martin Dahlin eller Tomas Brolin från VM-laget 94. Men vi var nog minst lika många som bråkade om vem som skulle vara Glenmark, Eriksson eller Strömstedt när vi använde innebandyklubbor som gitarrer och mimade till ”När vi gräver guld”.

Att GES bara skulle vara ”pojkband för vuxna kvinnor”, som Niklas Strömstedts fru och tv-profilen Jenny Strömstedt ska ha sagt är kanske därför inte helt sant.

– Vi snackade faktiskt om det på vägen hit i dag. Man får inte glömma bort de som var runt tio år, då 1994, säger Thomas ”Orup” Eriksson.

Trion har tagit sig ner från Stockholm till Öland för att bland annat kolla in scenbygget i Slottsruinen i Borgholm. Det är tretton år sedan bandet gjorde några spelningar, och i sommar är de tillbaka för sex konserter på platsen där de spelat tillsammans så många gånger förr.

Det märks att de är förväntansfulla. Skratten och skämten avlöser varandra när de går i runt i den gamla ruinen.

När de ska fotas på slottets jättelika tron drar Orup en referens till tv-serien ”Game of thrones”. Anders Glenmark ser något annat.

– När vi gräver guld, nynnar han och lägger en hand på den ”guldfärgade” trappavsatsen där tronen står.

Thomas ”Orup” Eriksson, Anders Glenmark och Niklas Strömstedt blir kungar över Borgholms slott i sommar.

Tackar VM-succén

Låten är för de flesta förknippade med den rekordvarma VM-sommaren 1994. Orup tror att bandet inte blivit så stora om det inte varit för fotbollslandslagets succé, de som vann brons och inte guld.

– Någon frågade vad som hänt om inte Ravelli tagit straffen mot Rumänien i kvartsfinalen, hade GES funnits då? Jag kan inte säga att vi hade det, säger han.

Niklas Strömstedt är inte lika säker på det.

– Så småningom hade vi kanske gjort något ändå, eftersom vi gillar att jobba ihop, säger han.

– Kanske, men inte med den magnituden, svarar Orup.

GES under firandet i Rålambshovsparken i Stockholm 1994.

”Orup är Scary spice”

Fotbolls-VM i all ära. Det fanns ändå saker som talade för succé när Orup och Anders Glenmark ”tvingade” Niklas Strömstedt, som var den som från början fick frågan om att göra VM-låten, att få vara med på ett hörn.

– Hela grejen kom i ett läge när vi alla tre var trygga i våra egna karriär. Vi hade våra plattformar. Vi kunde släppa prestigen, och så småningom göra skivan utifrån att det bara var kul, säger Anders Glenmark.

Det fanns ingen konkurrens alls?

– Vi hade nästan för lite, säger Orup. Man kände sig dum om man var den som skulle gå fram och ta scenen. Men där ska vi skärpa till oss. Jag kommer se till att den som har huvudrollen ska ta för sig.

Vilka personligheter har ni i bandet? Tänk Spice Girls. Är någon Scary spice?

– Han, skrattar Niklas Strömstedt och Anders Glenmark och pekar på Orup.

Efter lite funderande kommer de fram till att Glenmark är som den oskuldsfulla och blyga Baby spice och Strömstedt får bli Viktoria Beckham, den mer eleganta Posh spice.

Orup verkar inte helt nöjd med Spice girls-referenserna.

– Nämen, jag vet inte. Niklas är den av oss som är bäst på att adressera publiken. Han hittar på vad vi ska säga, och säger det.

– Och Anders tar hand om arrangemang, med det musikaliska och bandet. Orup är väldigt bra på att titta utifrån hur det ser ut, fortsätter Niklas Strömstedt.

GES gör sex spelningar i Slottsruinen i Borgholm i sommar.

Misslyckad återkomst

Från början var tanken att de skulle göra två konserter i Borgholm. Men trycket har uppenbarligen varit så stort att det till slut blev sex spelningar.

När de gjorde comeback 2003 med sitt andra album, ”Den andra skivan”, var förväntningarna höga. Men recensionerna var ljumna och sommarturnén blev inte alls den succé som de hoppats på.

– Den första plattan gjordes helt utan förväntningar utifrån, och vi hade själv inga förväntningar. Det var ett sådant flyt i låtskrivandet, och allt var så lustfyllt, säger Niklas Strömstedt.

Orup fyller i:

– Vi hade facit med den första plattan och omedvetet försöker man nå dit igen, vilket är det sämsta man kan göra, säger han.

Det blev en kortlivad comeback och trots förfrågningar under åren har de valt att låta GES ligga på is. Fram tills förra året då trion stod för ett bejublat framträdande i samband med att Orup gjorde ”Allsångsscenen är din” på Skansen. Samma dag var Anders Glenmark med i ”Allsång på Skansen”.

– Det var jäkligt läskigt. Att vara så tyst i så många år och så ställa sig på Skansens scen. Det kändes som att det var första gången. Och man gjorde en ballad, det kändes jäkligt utsatt och man var torr i halsen.

Känner ingen press

Men utan den spelningen hade det förmodligen inte blivit någon sommar i Borgholm.

– Vi fick en vansinnig bra respons. Inte för att man göra saker på grund av det. Men det kändes så överväldigande och att folk längtat efter det här. Vi började inte prata om det just då, men ganska kort efter kom det här med Borgholm upp, säger Orup.

Ni är inte rädda för att den här sommaren blir som 2003?

– Nej, det här är en annan grej, en isolerad händelse, säger Orup.

– Vi började väldigt lätt med två gig, och vi hade inte byggt på till sex om vi inte vetat att det kommer fungera.

Jämfört med comebacken 2003 känner Anders Glenmark ingen press i år.

– Då hade vi ett visst tryck på oss. Nu känns det inte direkt att man är nervös för att det inte kommer bli bra. Det känns mer som att det är jäkligt kul att få göra det här igen.

Och även om de inte vill kalla det för en nystart utesluter de inte att de gör fler spelningar ihop.

– Det har man sagt förut, att det inte blir något, säger Anders Glenmark.

– Och det är ju synd att säga, säger Niklas Strömstedt.