Kändisarna i upprop för ensamkommande ungdomar

Björn Kjellman: ”Vi vill påverka regeringen”

Publicerad 2017-11-16

Björn Kjellman, Malena Ernman, Niklas Strömstedt och Carola Häggkvist.

Det är namn från en lång lista på kändisar som nu samlas i ett upprop för ensamkommande ungdomar.

– Sverige måste stå upp för grundläggande och humanistiska principer, säger Björn Kjellman.

Nu samlas 31 svenska kändisar i ett upprop om ensamkommande ungdomar. I Aftonbladet publicerar de ett brev där de tillsammans höjer rösterna mot att personer, som kommit till Sverige som barn och nu hunnit fylla 18, riskerar att utvisas på grund av att deras asylansökningar tagit så lång tid att behandla.

”Vi är många som vädjar till regeringen att de inte ska straffas för att handläggningstiderna varit orimligt långa. De flesta som nu ska utvisas skulle ha fått stanna om inte asylprocesserna hade dragit ut så på tiden”, står det i uppropet.

Vill påverka regeringen

Björn Kellman är tillsammans med sin fru Kajsa Aronsson den som har startat uppropet.

– Just nu sitter regeringen och förhandlar om det här. Det handlar ju om att hitta en lösning och jag anser att det här är en fråga som ingen riktigt velat ta i. Vi vill påverka dem, säger han och fortsätter:

– Vi är personligt berörda av det här. Vi har en kille som bor hos oss som är ensamkommande. Så det är klart att vi verkligen brinner för det här och är jävligt upprörda.

Kjellman beskriver hur han inte känner igen sitt eget land.

– Sverige måste stå upp för grundläggande och humanistiska principer. Om inte det här ändras kommer det bli ett nationellt trauma som vi kommer att återvända till gång på gång och ställa oss själva frågan ”varför gjorde vi ingenting”?.

”Målet är att fira”

Carola Häggkvist, Jonas Gardell, Niklas Strömstedt, Malena Ernman, Peter Jöback och Pernilla Wahlgren. Tillsammans står de i skrivande stund på listan tillsammans med Björn Kjellman och 26 andra namn på kända svenskar.

– Många av ungdomarna har ju förlorat sin familj och har ingenting att återvända till. Nu har de ju acklimatiserat sig och fått vänner och då ska man alltså skicka hem dem. Jag tycker att det är oacceptabelt. Man får inte behandla människor så, säger Pernilla Wahlgren.

Uppropet har gjorts under några timmar efter att Kjellman kände att han ville göra något här och nu. Han vill sätta press på frågan med motiveringen att den inte ska glömmas bort.

– Målet är att vi ska få fira att vår regering tar ett beslut som är det enda moraliskt rätta. De som var barn när de kom ska få stanna. De har spenderat delar av sin barndom här, lärt sig svenska och hittat en tro på en framtid. Det är människor som vill bidra till samhället. De har ambitioner, säger han.