Boysen fick dödlig sjukdom efter skilsmässan: ”Förstod inte att jag var sjuk”

Var allvarligt sjuk men jobbade ändå – tvingades operera

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NÖJE

Lia Boysens liv rasade.

Då reagerade kroppen med chock – och utvecklade den dödliga sjukdomen giftstruma.

– Jag förstod inte att jag var sjuk, säger hon.

Hon skilde sig från Anders Ekborg, 56, 2012, efter 21 år tillsammans. Ungefär samtidigt dog hennes styvpappa i cancer och även familjens hund.

Men folkkära skådespelaren Lia Boysen, 50, körde på i samma tempo, utan att förstå att hennes kropp utvecklade en dödlig sjukdom. Hon åt mer men rasade i vikt, fick hjärtklappning och hade svårt att sova. Det hon drabbats av var giftstruma, något hon berättar om i kvällens ”Stjärnorna på slottet”.

– Det är vanligt att det kommer ett år efter posttraumatisk stress, när man varit med om något jobbigt i livet, säger hon till Nöjesbladet.

Tvingades operera

Hon tryckte bort problemen och jobbade vidare, det var hennes mamma som såg till att hon fick vård, och medicinen som stoppar dödligheten.

– Hon sa till mig med tårar i ögonen att jag måste gå till doktorn. Jag ville inte knapra piller, då sa de att jag inte skulle överleva och dö vill jag ju inte, säger hon.

Men problemen fortsatte, ögonen svullnade upp, och folk omkring reagerade. Samtidigt jobbade hon vidare: spelade i långfilmer, ”Solsidan” och gick på premiärer.

– En kompis sa att manliga skådespelare ju går runt med hängbuk och dubbelhakor, vad gör det om jag har ett öga som är större än det ena, säger hon med en ton som aldrig låter annat än enkel och glad.

Efter ett år gick det inte att fly längre, hon tvingades lägga sig på operationsbordet.

”Det var otroligt kämpigt”

– Under våren därefter körde jag stenhårt med säkert fem operationer, det var bråttom innan jag skulle filma ”Miraklet i Viskan” som var specialskriven för mig och Rolf Lassgård, säger hon.

Återhämtningen blev svårare än hon räknad med.

– Efter två veckors filmande märkte jag att en operation av ett så stort organ som sköldkörteln förändrar allt. Alla mina instrument som skådespelare påverkades. Vi spelade in, men det var otroligt kämpigt, säger hon.

”Fann mig i så mycket”

Filmen kom 2015 och hyllades med fyra plus av Aftonbladets Jan Olov Andersson som skrev att ”Lia Boysens kvinnoporträtt berör på djupet”.

Samtidigt kom hemmes lättnad över att plötsligt fått tillbaka sin vanliga kropp igen.

– När jag blev frisk kände jag att herregud, jag kan flyga igen. Jag hade funnit mig i så mycket och var så uppe i att ta mig igenom det.

Då kom även tacksamheten mot sjukvården.

– Jag är så extremt tacksam för den hjälp jag fått, det har varit så enormt duktiga människor på alla platser i vården, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE