Paolo Robertos bortförklaring: ”Tinder-dejt”

Betalade 1 500 kronor för sexköpet – Advokaten efter nedlagda utredningen: ”Ganska skönt för honom att få lägga det här bakom sig”

Publicerad 2020-12-18

Paolo Roberto.

Paolo Robertos undanflykter: ”Tinder-dejt” och ”italiensk vän”.

När den populära tv-profilen greps försökte han först förklara bort sexköpet – för att sen bryta ihop inför poliserna:

– Jag har förlorat allting, jag vill erkänna det här, det är lika bra, jag har inget annat val, uppges han ha sagt i polisförhör.

Den 14 maj klockan 19.32 stannar Paolo Roberto, 51, utanför en entré på Östermalm i Stockholm. Han är klädd beigefärgade byxor och långärmad tröja och pratar i telefon. Snart knappar han in portkoden och försvinner in i trapphuset. 22 minuter senare lämnar han en lägenhet i fastigheten, med ett varningsord från kvinnan han precis har köpt sex av. Hon har sett en man stå utanför.

På gatan grips Paolo Roberto, misstänkt för sexköp.

Hör ett stön från lägenheten

Enligt förundersökningen har en polisman hört ett tydligt stön inifrån den aktuella lägenheten. Men den förra programledaren försöker inledningsvis komma med undanflykter och bortförklaringar.

”Paolo säger först att han inte vill berätta vad han gjort på adressen”, skriver den polis som grep honom i sin rapport och fortsätter:

”Sedan säger Paolo att han varit på Tinder-dejt men att han inte vill berätta mer då han har en flickvän. Till sist säger Paolo att han varit hos en vän som behövt hans hjälp. Paolo vill inte berätta om vem hans vän är, men att hon är italiensk. Han säger att han fått numret till denna vän av en bekant.”

Han får sitta kvar i bilen medan kvinnan förhörs. Hon är bra på engelska, men kriminalinspektör Simon Häggström, spanare vid Nationella operationsavdelningen, bestämmer sig ändå för att hålla förhöret med hjälp av tolk:

– Jag förstod att det här ärendet kommer att granskas in i det minsta. Så då tänker jag, så det inte blir några oklarheter här, så håller vi förhöret med tolk, säger han i ett vittnesförhör.

Kvinnan, som är 35 år gammal och kommer från Rumänien, säger i förhör att hon fått ekonomiska problem efter en skilsmässa. Att hon inte har några barn, men att hennes föräldrar har svårt att försörja sig och att hon därför skickar pengar till dem.

Betalade med tre 500-lappar

Hon berättar att Paolo Roberto fått kontakt med henne via en nätsajt för sexköp där hon annonserat. Han har betalat 1 500 kronor, tre femhundralappar, för sexuella tjänster under en halvtimme.

Utanför fastigheten har Paolo Roberto suttit kvar med polis i bilen. Enligt polisrapporten uppträder han rastlöst och nervöst:

”Då Paolo inte vill prata och sitter tyst kan jag observera att Paolos hela bröstkorg rör sig i och med hans hjärtslag, jag uppfattar det som att Paolo är mycket nervös”, skriver polisen som gripit honom.

Till slut ändrar han sin historia.

”Efter ett bra tag med Paolo i bilen säger han att alla hans företag och projekt kommer att gå under i och med kvällens händelse. Han säger att han har mycket som han måste fixa nu. Jag uppfattar honom som uppgiven”, står att läsa i polisrapporten.

Paolo till polisen: ”Jag har förlorat allt”

Kriminalinspektör Simon Häggström ger samma version när han senare hörs av åklagaren om sina observationer efter att ha förhört kvinnan i lägenheten.

– När jag kommer tillbaka till bilen så verkar det som att Paolo har tänkt igenom det här då. Han har ju haft tid att tänka på det här. Och liksom omedelbart säger något i stil med: ”Jag har förlorat allting, jag vill erkänna det här, det är lika bra, jag har inget annat val. Det är bäst för mig om jag liksom tar tjuren vid hornen och erkänner”, säger Häggström och fortsätter:

– Han erkänner brottet, han berättar hur mycket han har betalat, sen vad de har gjort och som jag minns det så rimmar deras utsagor väldigt väl med varandra.

Under fredagen stod det klart att Paolo Roberto fått ett strafföreläggande på 50 dagsböter, sammanlagt 15 500 kronor, för sexköpet. Samtidigt meddelade åklagaren att förundersökningen mot honom gällande oaktsam våldtäkt läggs ner. Kvinnan har inte gått att nå för ytterligare förhör och utan hennes berättelse kan åklagaren inte utreda om något skett mot hennes vilja.

Misstanken om oaktsam våldtäkt kom inte i samband med gripandet, utan först efter att Paolo Robert i en intervju med ”TV4 Nyheterna” dagen efter gripandet spekulerat i att kvinnan han köpt sex av kunde vara ett offer för människohandel. I intervjun beskrev han sin handling som ”smutsig”:

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dit-tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt, sa han i intervjun.

Polisen: ”Han säger raka motsatsen till vad han sa först”

Av den nedlagda förundersökningen framgår att Paolo Robertos ord i intervjun kan ha haft sitt ursprung i förhöret med Simon Häggström på plats utanför fastigheten där han greps. Enligt Häggström tog han ett samtal med Roberto efter att polisförhöret avslutats där han upplyste tv-profilen om att många kvinnor som säljer sex kan vara offer för människohandel och koppleri. Häggström uppfattade det då som att Paolo Roberto inte hade några tankar på att kvinnan han köpt sex av skulle ha kunnat vara utsatt för trafficking.

När han senare såg TV4-intervjun reagerade han på hur Paolo Roberto formulerar sig.

– Den enda tanke som jag tänker är väl att han säger raka motsatsen till vad han sa först. Han säger egentligen de orden som jag använde när jag pratade med honom efteråt. Så det jag tänker först är att: ”Oj” han har lyssnat på det jag har sagt, säger Simon Häggström till förundersökningsledaren.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Paolo Roberto för en kommentar. Under fredagseftermiddagen lade han upp ett kryptiskt meddelande i sin Instagram story:

”Om du inte har upp- och nergångar i ditt liv så betyder det att du är död”, skriver han till en bild av ett EKG som illustrerar ett bultande hjärta.

Paolo Robertos advokat Thomas Martinson har varit i kontakt med sin klient under fredagen.

– Det är väl ganska skönt för honom att få lägga det här bakom sig och det var ganska väntat också, det var inga revolutionerande saker.

Är du förvånad över att förundersökningen inte lagts ner tidigare?

– Jag tror att det här beslutet hade kunnat komma tidigare, det tror jag, säger Martinson.