Kulturministern om Gardells utspel: ”Irriterad och arg”

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

”Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen”.

De hårda orden kom från Jonas Gardell i början av augusti, på grund av coronaförbudens effekt på kulturlivet.

– Det gjorde mig inte ledsen, men irriterad och kanske också arg, säger Amanda Lind nu om utspelet.

När kulturminister Amanda Lind gästar pr-proffsen Lili Assefa och Per Schlingmans podcast kommer sommarens kulturbråk med Jonas Gardell snabbt upp på agendan.

Lili Assefa, som själv arbetar med kulturarbetare som drabbats hårt av regeringens beslut om att max 50 personer får samlas i en allmän sammankomst, frågar kulturministern vem som egentligen har mest makt: Hon eller Jonas Gardell?

– Formellt sett har ju jag makt som kulturminister och statsråd inom politiken. Men sen är makt och inflytande mycket bredare också, det är klart att opinionsbildare och röster som Jonas Gardell också har ett enormt inflytande och har möjlighet att sätta agendan och påverka opinionen, svarar Amanda Lind.

Amanda Lind under en pressträff.
Foto: LOTTE FERNVALL
Amanda Lind under en pressträff.

”Kan inte tillräckligt om kultur”

När Jonas Gardell skrev sin text i augusti, där han uttryckte sitt missnöje över att butiker och varuhus kunde fyllas med hundratals besökare under pandemin, samtidigt som hans egen kulturbransch tvingades ställa in evenemang på löpande band, skrädde han inte orden:

”Amanda Lind, du menar säkert väl, men helt ärligt, jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet, och du har uppenbart inte kunnat hävda dig i regeringen. Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss.”, skrev Gardell på Expressens kultursidor.

Foto: LOTTE FERNVALL
Jonas Gardell.

Då svarade Amanda Lind att hon förstod frustrationen och att ett nytt besked om kulturpolitiken var att vänta inom några veckor. I samtalet med Lili Assefa och Per Schlingman berättar hon om hur hon rent personligt reagerade på Gardells hårda kommentarer och krav på avgång.

– Det som Jonas Gardell sa och skrev, det kanske inte gjorde mig ledsen men mer irriterad och kanske också arg, för det stämmer inte!, säger Amanda Lind.

– Anklagelser att jag inte skulle ha kunskap, det är något jag fick höra när jag tillträdde som kulturminister. Vem är hon; vad kan hon om kulturpolitik? Och jag känner men gud, jag har ju jobbat tio år med kulturpolitik.

Publicerad: