Reaktioner efter mansförbjudna festivalen

Hyllas av Dinamarca (v): ”Välkänt problem”

Publicerad 2017-07-04

Inga män.

Emma Knyckares festivalplaner har skapat reaktioner.

”Blev du mer upprörd över detta än över våldtäkterna från första början så är du en del av problemet”, skriver Joel Lindholm på Nöjesbladets Facebooksida.

Emma Knyckare

Emma Knyckare har fått nog av mäns övergrepp mot kvinnor.

Som motreaktion jobbar hon nu på en festival där endast kvinnor är tillåtna – en nolltolerans mot män för att kvinnor ska kunna känna sig trygga.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig – över 2 100 personer har lajkat idén på Nöjesbladets Facebooksida.

”ALLA män är våldtäktsmän?”

Och de kritiska reaktionerna från många män har kommit som ett brev på posten.

”Så ALLA män är helt plötsligt våldtäktsmän? Alla ni kvinnor som håller med detta vill jag fråga om ni även tycker att era pojkvänner, brödrar, pappor, morfar och farfar även är våldtäktsmän? Hur kan det vara deras eller mitt fel att vissa kräk våldtar? Kanske jag skall skriva till våldtäktsman i mitt cv”, skriver Mats Kellerman.

Han får medhåll av Jessica Kalmerlind:

”Diskussionen är ju så jäkla löjlig. Alla män våldtar inte. Vissa typer av män gör det dock mer än andra. Jobba på att ta bort problemet och inte bara symptomen och sluta dra alla män över en kam. Vii skall vara tacksamma att jämlikheten kommit så långt i Sverige trots att Fi och andra lallarpartier försöker dra oss tillbaka 200 år med tanke på vad de blundar för.”

”Du är en del av problemet”

Många – båda män och kvinnor – skriver dock och lovordar initiativet.

Det är också de som Emma Knyckare själv fokuserar på.

– De allra flesta reaktionerna har varit positiva. Sen finns det alltid några dårar, men de är få och inte värda att lägga tid på, säger hon till DN.

”Fan så skönt att äntligen kunna åka på festival utan att konstant behöva vara orolig för att bli utsatt för övergrepp, våldtäkt”, skriver Alex Wattman.

”Det är fascinerande att de flesta som motsätter sig den här idén är män. Det är väldigt lätt att vara kränkt och ett offer, men vad sägs om att försöka sätta sig in i kvinnors situation. Jag håller med om att det är sorgligt att det ska behövas men å så skönt att slippa oroa sig. Och jo, det här problemet har funnits länge länge. Fråga runt lite bland kvinnor i er närhet om hur många som blivit kallade något nedsättande, tagna på fast de egentligen inte ville, inte klarat av att säga nej…”, skriver Bea Ludvigsson.

”Att detta ens är kontroversiellt, alltså... Förtydligande: Blev du mer upprörd över detta än över våldtäkterna från första början så är du en del av problemet”, skriver Joel Lindholm.

”Samma med Ladies Night”

Claes Lundstedt på DO säger till ETC att även Ladies Night – den turnerande showen från 2006 där endast kvinnor välkomnades i publiken – skapade liknande diskussioner:

– Som jag förstår är detta bara på idéstadiet, men jag fick några samtal om detta igår. Till dess att vi får en anmälan kan vi inte uttala oss om huruvida detta är diskriminering, säger han till ETC.

Till samma tidning lovordar Rossana Dinamarca, (v) Knyckares initiativ.

– Det är ett välkänt problem att vi som kvinnor i det offentliga rummet antastas och tvingas tänka på var vi rör oss och hur mycket vi dricker. Det här med att bli antastad är ju nåt som alla kvinnor erfarit på festival oberoende av tid. Det är inget nytt fenomen, jag upplevde samma sak på Hultsfred på 90-talet, säger hon till ETC.