Kenzas ilska mot amningskritiken: ”Titta bort då”

Vill hjälpa kvinnor att våga amma offentligt

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

När Kenza Zouiten Subosic, 28, la upp amningsbilder vällde åsikterna in.

Nu ryter hon till mot kommentarerna om att hon borde skyla sig.

– Om du stör dig på att jag matar mitt barn, men titta bort då, säger hon till Mama.

Kenza Zouiten Subosic, 28, har tröttnat på andra människor åsikter om kvinnor som ammar offentligt.

Influencern, som blev mamma till sonen Nikola i somras, möttes av enorma mängder ilskna kommentarer när hon la upp bilder på sig själv när hon ammade på Instagram. Kritiker menade att kvinnor borde gå undan när de bröstmatar sina barn.

Det fick henne att vilja göra precis tvärtom.

– Det var även ett helt gäng som skrev: ”Amma gärna, men måste du lägga upp en bild på det?”. Ja, tydligen måste jag ju det, om man aldrig ser det någonstans kommer folk inte tycka att det är normalt. Jag vill inte gå undan och sitta på en toalett. Om du stör dig på att jag matar mitt barn, men titta bort då. Det är inte svårare än så. Jag har känt att jag har behövt ”make a statement”. Så länge det provocerar folk kommer jag lägga upp i min story att jag ammar, säger hon i en intervju med tidningen Mama.

1 av 2 | Foto: Shimoda Media
Kenza Zouiten Subosic på Mama-galan.

Blev förvånad

Kommentarerna förvånade henne.

– Jag trodde inte att man ser amning som en ”biggie” i Sverige.

Samtidigt har många följare uppskattat Kenzas transparens.

– Häromdagen skrev en följare till mig: ”Tack för dina vackra bilder. Idag vågade jag gå ut och amma för första gången.” Det är ju helt fantastiskt att jag kan hjälpa andra genom mina sociala medier, säger hon till Mama.

I januari i år avslöjade Kenza Zouiten Subosic att hon och maken Aleks Subosic väntade barn. Hon berättade samtidigt att de kämpat en längre tid för att bli gravida.

”Vi tog oss igenom dåliga besked efter dåliga besked, chock, besvikelse, sprutor, rädsla, defekta embryon. Smärta. Vi tog oss igenom all skit som kom vår väg för att vi hade bestämt oss för att göra allt vi kunde innan vi gick vidare till nästa alternativ. Men nästa alternativ blev inget alternativ, för precis innan vårt 3e IVF-försök blev jag gravid naturligt”, skrev hon på sin blogg.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I tionde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” avslöjar Linn hur länge inspelningarna egentligen pågår och Klara berättar om sammanbrottet efter att kamerorna slocknat.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN