Hollywood-stjärnan Sam Shepard är död

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Skådespelaren Sam Shepard är död.

Pulitzerprisvinnaren led av nervsjukdomen ALS.

Han blev 73 år.

1 av 8 | Foto: Charles Sykes / AP
Sam Shepard.

Sam Shepard, skådespelare och manusförfattare, har gått bort efter en tids sjukdom. Han dog den 27 juli i sitt hem i Kentucky, USA, rapporterar Broadway World.

Enligt sajten var han omgiven av sin familj när han somnade in.

Led av nervsjukdom

Sam Shepards pressansvariga bekräftar dödsfallet för People och berättar att han led av ALS, en nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar. I Nordamerika är sjukdomen även känd som ”Lou Gehrig’s disease”, efter basebollspelaren Lou Gehrig som drabbades av ALS.

– Familjen begär att få sörja i fred under denna svåra stund, säger Chris Boneau, talesperson för familjen till People.

Nominerades till Oscar och vann en Pulitzer

Sam Shepard är känd som dramatiker på Broadway, men skrev även manus för filmduken – däribland ”Paris, Texas”, som regisserades av Wim Wenders.

Han stod för ett flertal pjäser och mottog Pulitzerpriset i dramakategorin 1979 för en av dem: ”Hem till gården”.

Sam Shepard har även agerat i storfilmer som ”Himmelska dagar”, ”Black hawk down” och ”Rätta virket”. Han Oscarsnominerades 1984 för bästa manliga biroll för sin prestation som Chuck Yeager i ”Rätta virket”. Han har också spelat i svenske regissören Daniel Espinosas ”Safe house”.

Var tillsammans med Jessica Lange

Sam Shepard var tidigare tillsammans med Jessica Lange, 68. De har två barn ihop. Han har även ett barn från tidigare förhållande med O-Lan Jones, 67. Han var under 1970-talet ihop med Patti Smith.

Sam Shepard blev 73 år.

”Min hjälte”

På sociala medier hedrar kollegor hans minne.

”Jeanne Moreau, Sam Shepard tack för att ni upplyste oss 24 frames per sekund. Vila i frid”, skriver skådespelaren Antonio BanderasTwitter och hyllar därmed såväl Jeanne Moreau och Sam Shepard, vars dödsfall rapporterades på samma dag.

”Vila hos änglarna, Sam Shepard. Mina kondoleanser till alla som älskade honom”, skriver skådespelaren och aktivisten Alyssa Milano på Twitter.

”Teaterns hjälte. Skrivandets hjälte. Skådespeleriets hjälte. Min hjälte”, skriver skådespelaren Nikolaj Coster Waldau på Twitter.

”Vila i frid till en sjuhelvetes dramatiker och en fantastisk skådespelare”, skriver skådespelaren Finn Wittrock Twitter.

”Sam Shepard. Med honom visste du alltid att du var i goda händer. Må han vila i kärlek”, skriver regissören Ava DuVernayTwitter.

”Vila i frid Sam Shepard. Ditt arbete lärde en ung skådespelare från Texas att teater verkligen var grejen. Ett hål som aldrig kommer fyllas”, skriver skådespelaren James RodayTwitter.

”Du gjorde gott!”, skriver skådespelaren Viola Davis på Instagram och delar samtidigt med sig ett av Sam Shepards egna citat:

”När du når en vägg – av dina egna inbillade begränsningar – bara slå in den.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN