Debutanten om ”På spåret”: Paniken kan förlama dig

”Då är du körd som människa”

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

När de parades ihop hade de aldrig ens pratat i telefon.

På fredag gör Denise Rudberg och Johan Olsson debut i ”På spåret” ihop.

– Det är bland de läskigaste tv-program man kan vara med i, säger Denise Rudberg.

1 av 3 | Foto: SVT/Skärmdump
Skidåkaren Johan Olsson och författaren Denise Rudberg gör debut i ”På spårets” säsongsstart.

En författare och en skidåkare. Båda framgångsrika inom sina respektive områden och två renodlade vinnarskallar. Men noll kontakt sinsemellan.

Så löd förutsättningarna för Denise Rudberg, 46, och Johan Olsson, 37, när de parades ihop inför den nya säsongen av SVT:s ”På spåret”.

De träffades först på en lunch i september för att prata om programmet. Och personkemin fanns där direkt.

– Det var lite som två syskon, vi intog våra roller oroväckande snabbt. Det kändes som att vi kände varandra för vi klickade väldigt bra, säger Denise Rudberg.

”Så fruktansvärt avslöjande”

Egentligen var den uteblivna kontakten med lagkamraten inte ett orosmoment för Denise. Själva tävlingen däremot, den var hon nervös inför.

– Klantar du dig är du per definition körd som människa. Det är så det känns i alla fall, det är så fruktansvärt avslöjande. Om jag kastas in i ”Melodifestivalen” och inte kan sjunga är det inget konstigt med det. Är jag med i ”Let’s dance” och inte kan dansa är det också lugnt. Men ”På spåret”, det är bland de läskigaste tv-program man kan vara med i.

– Det är en sak att få en fråga och man vet att man kan skrapa fram svaret någonstans i hjärnbalken. Men när man får en fråga och inte har den blekaste... Det är då den där paniken kan förlama dig.

”Jag var clownen”

Hon säger att hon och Johan hade lite olika roller i programmet.

– Om jag inte kunde svaret drog jag till med ett skämt för att avleda uppmärksamheten medan han hetsade. Jag var clownen och han var den smarta.

I kvällens avsnitt möter de förra årets finalister Isobel Hadley-Kamptz, 41, och Kalle Lind, 42. Det dämpade inte nervositeten direkt.

– Det var ju absolut tufft. Jag ville jämföra det med en ”5-milare”, men Johan tyckte inte riktigt att det var jämförbart, haha. Men jag tyckte det var minst lika jobbigt.

Säsongspremiären av ”På spåret” sänds på SVT med start 20.00 på fredag.

Publicerad:

LÄS VIDARE