Han tar över efter Janne Josefsson i ”Uppdrag granskning”

Uppdaterad 2018-08-20 | Publicerad 2018-07-02

Janne Josefsson har slutat på ”Uppdrag granskning”-redaktionen.

I höst tar reportern Ali Fegan över stafettpinnen.

– Att få programleda känns väldigt stort och väldigt ärofyllt, säger Ali Fegan till Nöjesbladet.

Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson meddelade i början av året att han slutar på ”Uppdrag granskning”.

I höst kliver i stället Ali Fegan in, och blir därmed Karin Mattissons nye programledarpartner.

– I mina ögon är ”Uppdrag granskning” något av det finaste som finns inom svensk journalistik, så att få programleda känns väldigt stort och väldigt ärofyllt, säger Ali Fegan som jobbat på redaktionen sedan 2008 som reporter.

Janne Josefsson började på ”Uppdrag granskning” 2001 och har länge varit programmets ansikte utåt. Redan under premiärsäsongen vann Josefsson – tillsammans med Hannes Råstam – Föreningen grävande journalisters pris, Guldspaden.

Josefsson en förebild

– Han har alltid varit en förebild för mig som journalist – hans kompromisslöshet, energi och kraft. Det är lite sorgligt faktiskt, för det känns redan tomt på redaktionen utan honom. Det går ju inte att ersätta Janne, han är en ikon inom svensk journalistik, men det är inte Janne som är ”Uppdrag granskning”. Vi är många som har byggt upp det, säger Ali Fegan, men lägger till med ett skratt:

– Men, jag har ju hans nummer. Går allt åt helvete så får jag ringa honom.

Janne Josefsson själv är mycket nöjd med rekryteringen.

– När jag fick reda på att Ali skulle bli programledare för ”Uppdrag granskning” tänkte jag att bättre val finns inte. Han är en otroligt skicklig reporter och hans ansvarsintervjuer är lysande. Dessutom väjer han aldrig för att ta upp kontroversiella frågor. Ali är en fri och obunden journalist av högsta klass. Det är en fantastisk rekrytering och jag önskar honom och programmet all lycka, säger han i ett pressmeddelande.

Prisbelönta reportage

Även Ali Fegan har gjort en rad uppmärksammade och prisbelönta reportage för ”Uppdrag gransknings” räkning.

”En skola för alla”, som lyfter hur friskolor sorterar bort stökiga elever ur sina kösystem, nominerades till exempel till Stora journalistpriset 2014. Och 2010 belönades reportaget ”Det svenska korståget” med ett av världens finaste grävpriser: IRE Awards i USA.

Där avslöjade ”Uppdrag granskning” hur det högerextrema prästbrödraskapet SSPX arbetade för att sprida sina läror i Sverige. Intervjun med den förintelseförnekande SSPX-biskopen Richard Williams fick snabbt spridning världen över och skakade även om påven och Vatikanen.

Ali Fegans fokus är att fortsätta göra reportage som skapar debatt.

– Vi måste fortsätta göra kompromisslös och angelägen journalistik som också får vara kontroversiell. Vi kan inte följa strömmen. Vi måste gå vår egen väg och hitta de historier som vi vill berätta.

Har du något drömreportage?

– Ett favoritområde, som jag själv skulle vilja fördjupa mig mer i, då tänker jag på den granskning vi nyligen gjorde av metoo som egentligen var en mediegranskning, säger Ali Fegan och refererar till den undersökning som ”Uppdrag granskning” publicerade i våras i syfte att granska mediernas publicistiska beslut i samband med MeToo.

Vill skaka om mediesverige

Redan innan programmet sändes i tv hade över 100 anmälningar inkommit till Granskningsnämnden för radio och tv.

– Reaktionerna på det visade att det verkligen finns ett stort behov av att vi inom media också blir granskade. Vi har så otroligt stor makt i dag jämfört med för bara 10–15 år sedan. Vi måste ju också utsättas för den granskning som politiker, näringsliv och organisationer utsätts för. Det sker inte i dag riktigt, tycker jag, säger han och fortsätter:

– Det hade varit superspännande att göra en granskning som skakade om mediesverige och som berörde människor, som alla pratade om. Det är ju otroligt känsligt att kritisera och granska sina kollegor, men det är också likväl viktigt att vi vågar göra det.

Rockbjörnen