Från pank och arbetslös till stjärna i Hollywood

13 reasons why-stjärnan om den tunga vägen till framgång

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
1 av 2 | Foto: ©NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLE EVERETT COLLECTION
Katherine Langford hyllas som skådespelerska. Ändå nobbades hon inträde på den australiensiska scenskolan tre år i rad.

HOLLYWOOD

Katherine Langford slog igenom med sitt första jobb.

Men den australiensiska stjärnan i den kontroversiella tv-serien ”13 reasons why” tycker inte att det varit lätt.

För Nöjesbladet berättar hon om bakslagen som höll på att knäcka henne, stormarna kring seriens andra säsong och sitt första möte med en beundrare.

Bevakar man Hollywood en tid stöter man förr eller senare på dagsländor. Många är så kallade stjärnor som försvunnit lika fort som de slagit igenom.

Ofta har det att göra med miljön de kommer från. De saknar helt enkelt en stabil grund att handskas med uppmärksamheten, med berömmelsen, med pengarna.

Katherine känns inte som om hon ligger i farozonen. 22-åringen som växte upp i Perth är när hon i klarröd, ärmlös klänning tar emot på ett hotell i West Hollywood i Kalifornien eftertänksam, analyserande och överraskande ödmjuk.

Egentligen vore det inte konstigt om framgången åtminstone en smula stigit henne åt huvudet.

Rollen som Hannah Baker i Netflix-serien ”13 reasons why” var trots allt hennes första jobb i branschen.

Nobbades varje gång

Men vägen dit var allt annat än spikrak.

– För att kunna betala för satsningen hade jag tre jobb hemma i Perth. Första året som skådespelare drabbades jag av många bakslag.

Då var hon 19.

I tre år hade hon försökt komma in på dramaskolan.

– Jag nobbades varje gång, säger hon.

Fjärde året kom hon äntligen in. Samtidigt träffade hon två amerikanska chefer som ville skicka henne på scentester för två internationella filmprojekt.

– Jag fick välja mellan skolan och scentesterna som kanske skulle bära frukt.

Det blev en biljett till London.

– Där tyckte rolltillsättarna att jag var för grön, säger hon med en suck.

Dagen därpå flög hon till USA, och hoppets sista halmstrå.

Fick inga jobb

– Jag stack dit för pilotsäsongen. Det kostade mig allt jag hade sparat i två år. Men jag fick inget jobb.

– När jag kom hem var jag pank, hade förlorat min plats på skolan och de tre jobb jag brukade ha.

Då, när det var som värst - när hon fruktade att den avlägsna barndomsdrömmen för alltid skulle förbli något ouppnåeligt - ombads hon testa för Netflixserien.

Det gick vägen.

– Folk har sagt att jag verkligen imponerade, berättar hon.

– Jag tror mer det handlade om rätt sak vid rätt tillfällen. Säkerligen hjälptes jag av mina tidigare misslyckande. Jag hade liksom inget kvar att förlora. Jag var helt orädd.

Tickande bomb

Den Selena Gomez-producerade serien har hyllats för att ta tonåringars mentala ohälsa på allvar. Andra har kritiserat den för att visa självmord. Nya säsongen hann knappt släppas förrän stormen drog igång på nytt.

– Netflix har levererat en tidsinställd, tickande bomb till tonåringar och barn, sa Tim Winter, ordförande för en föräldrarorganisation som granskar tv, och kallade andra säsongen ”till och med värre” än den första.

Handlingen i andra säsongen tacklar perspektivet från de andra tolv eleverna på bandinspelningarna och visar hur de minns händelserna.

– Efter huvudpersonens självmord skulle vi vilja ha 13 skäl av hopp och försoning. Men i stället för att erbjuda en väg framåt ger andra säsongen bara orsak till förtvivlan, säger Winter.

Katherine är mer än väl medveten om lobbygruppernas attacker.

Hon är den första att hålla med om att ämnet är allvarligt, men några ursäkter tänker hon inte ge kritikerna.

Gick tre skolor

Till viss del torde det ha att göra med att hon genom jobbet kommer i kontakt med unga som känner igen sig i serien, som inte mår bra.

– Om jag kan hjälpa till att upplysa, bidra till diskussioner eller hjälpa folk att inte känna sig så ensamma är det tillfredsställande och viktigt för mig.

Däremot förnekar hon att hon har de erfarenheterna så många andra vittnar om.

– Mina sista år i high school hade jag tur, säger hon.

– Jag gick i två skolor innan jag till slut accepterades. Samtidigt vill jag poängtera att jag inte genomlevt något trauma. För det mesta var det okej.

Genombrottet kastade ut Katherine i rampljuset. Omställningen gjorde att hon inte ville vara på sociala medier.

– Jag var tveksam eftersom det var mitt första jobb och jag älskar allt som har med drama, konst och musik att göra. Det andra som man får på köpet, som medierna och rampljuset, är något som jag inte är så besatt av eller insatt i.

Positiv kraft

Men inställningen ändrades längs seriens gång.

– Efter att ha berättat ”13 reasons why” och varit involverad i storyn kände jag mig till viss ansvarig, inte minst eftersom den fångat så stor publik. Det fick mig att vilja vara närvarande och bli en positiv kraft inom sociala medier.

I dag har skådespelerskan tio miljoner följare på instagram.

– Mycket av det jag ser på snapchat, twitter, facebook och instagram är inte de mest positiva influenserna.

- Jag ser mig inte som någon självutnämnd förebild, för det är jag inte. Jag är bara en person – en ung kvinna – som fortfarande lär mig och försöker finna min väg. Jag delar med mig av det.

I dag blir hon igenkänd var hon än går.

Ändå är det inte länge sedan det skedde första gången. Hon ber själv att få berätta historien när fansen kommer på tal.

Heath Ledger

– Det var när jag filmade ”Love Simon”. Det var påsklov och allihop drog ner till Savannah i Georgia. På en restaurang sa servitrisen, ”Du ser precis ut som den där tjejen i ”13 reasons why”. Jag sa att jag var hon, men hon trodde mig inte. Varje gång jag insisterade tillbakavisade hon mig. Det var som en pingismatch fram och tillbaka, ”jo-nej, jo-nej, jo-nej”, det är du inte”.

– När vi lämnat restaurangen och gått något kvarter hörde jag någon ropa att vi skulle vänta. Det var kvinnan som kom springande. I handen hade hon en telefon och ville ta en bild av mig (skratt).

Hemma i Perth är hon stadens mest kända skådespelare. Tidigare var det den nu bortgångne Heath Ledger.

– Jag gick faktiskt i skolan med hans syster. Jag var så ung att jag inte insåg inte vidden av hans arbete eller talang.

– Egentligen är det lustigt. När jag växte upp kändes drama, konst och musik så avlägset, inte som något man kunde leva på. Ändå fanns det där, rätt framför mig, genom Heath.

Publicerad: