Mikael Persbrandt läser ”Ring klocka ring”

Skådespelaren får ärofyllda uppdraget på nyårsafton: ”Kommer läsa otroligt bra”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Persbrandt ringer in nyåret på Skansen.

Det blir skådespelaren som får äran att läsa Tennysons klassiska dikt ”Nyårsklockan”, meddelar SVT i ett pressmeddelande.

”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten...”

Så kommer Mikael Persbrandt, 55, att avsluta 2018 tillsammans med hela svenska folket.

SVT meddelar i ett pressmeddelande att det är den folkkära skådespelaren som i år har fått det prestigefyllda uppdraget att läsa lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” från Sollidenscenen på Skansen på nyårsafton.

”Kommer läsa helt otroligt bra”

I sändningen medverkar bland andra Darin, 31, LaGaylia Frazier, 52, och Moneybrother, 43. Programledare för sändningen är Anne Lundberg, 52:

– Det är en stor ära att få tillbringa årets allra sista skälvande timma tillsammans med svenska folket. För nyårsafton är en speciell kväll för mig, man lämnar det gångna året bakom sig, man reflekterar över det som hänt och med spänd förväntan ser man fram emot det tomma, blanka blad som ett nytt år innebär. Allting känns plötsligt möjligt. Det blir tredje gången gillt jag programleder ”Tolvslaget från Skansen” och det blir bara roligare och roligare, säger hon i pressmeddelandet.

Persbrandts medverkan som diktuppläsare kommenterar hon med orden:

– En diktläsare som kommer att läsa Tennysons dikt helt otroligt bra.

Nyskriven hymn

”Nyårsklockan” lästes första gången vid nyårsfirandet på Skansen 1895. Från 1928 har dikten hörts i radio och sen 1977 har svenska folket också kunnat följa nyårsfirandet via SVT:s sändningar.

Mellan 1977 och 1982 var det Georg Rydeberg som ringde in det nya året, från 1983 till 1996 Jarl Kulle, 1997 till 2000 Margaretha Krook och 2001 till 2013 Jan Malmsjö. Därefter har äran gått till olika personer varje år, med Loa Falkman 2014, Malena Ernman 2015, Pernilla August 2016 och förra året Krister Henrikson.

Enligt SVT:s pressmeddelande kommer Sissel Kyrkjebø, 49, att framföra en nyskriven nyårshymn tillsammans med den 28 röster starka Lilla Kören. Även Smith & Tell och Sandro Cavazza, 26, kommer att medverka i nyårsfirandet från Skansen.

Publicerad:

LÄS VIDARE