Lotta Lundgren

”Historieätarna” går i graven: ”Har förändrat oss”

Lotta Lundgren om sista scenen: ”Det var speciellt”

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

600 år tar slut i kväll när sista ”Historieätarna” sänds.

Och inspelningen blev känslosam.

– Det var såklart speciellt, när vi filmat sista scenen blev det väldigt tyst i rummet, berättar Lotta Lundgren för Nöjesbladet.

20 avsnitt – och 600 år.

I kväll tackar ”Historieätarnas” Lotta Lundgren, Erik Haag och producenten Karin af Klintberg för sig med det sista avsnittet av tv-succén: en inblick i 2000-talet. Då djupdyker de i kroppsfixering, konsumtionshets – och matlarm trots att maten historiskt sett aldrig varit bättre.

Över miljonen

Serien började sändas i slutet av 2012 och har sedan dess landat en stadig publik på över 1,2 miljoner tittare per avsnitt.

– Att göra den här serien har på många sätt förändrat oss, lite som man hör om folk som varit ute i krig, säger Lotta Lundgren i programmet.

För Nöjesbladet berättar hon att avskedet blev påtagligt.

– Jag och flera andra har jobbat heltid med den här serien i sammanlagt fem år av våra liv så det var såklart speciellt. När vi filmat sista scenen och Karin ropade ”Tack!” blev det väldigt tyst i rummet. Jag tror att alla i teamet tänkte att vi just satt punkt för ett projekt som i någon mån förändrat många svenskars syn på sin egen historia, skriver hon i ett mejl.

Mardrömmen: Tvåkiloshåret

De har våndats över middagar med lungmos, kokt komage och grävling och bott i både slott och kojor.

– Senaste vändan i 1600-talet var en riktig körare, mest för att det var så förtvivlat kallt och fuktigt under hela inspelningen. Men kläderna och frisyrerna i det sena 1700-talet tog ändå priset, jag hade kala fläckar i skalpen redan efter ett par dagar med det där tvåkiloshåret, skriver Lotta Lundgren.

Vill göra mer tv med af Klintberg

I kvällens avsnitt pratar de politik med Fredrik Reinfeldt och smakar på den forna M-ledarens egna korvgryta.

– Den var anspråkslös och snäll i smaken och även om vår tid kanske inte förstår dess storhet så är jag övertygad om att Reinfeldts recept är en vinnare på lång sikt.

Efter Historieätarna; vad har du på gång nu framöver?

– Jag ska gå tillbaka till matlagning, det är faktiskt det jag är allra bäst på och blir lyckligast av. Men om Karin, min vän och idol, vill göra mer tv med mig så är jag hennes soldat alla dagar i veckan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Radarparet är tillsammansSå bra är huskurerna i ”Historieätarna”
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Lundgren

Karin af Klintberg

Erik Haag

Historieätarna