Tårarna på Guldbaggegalan 2022 – här är alla vinnare

Tog storslam – men favoriterna blev utan

Miranda Sigander/TT

Sofia Sundström/TT

Ann Edliden/TT

Publicerad 2022-01-24

Debutfilmen ”Clara Sola” från den costaricanska djungeln svepte in och tog hem fem Guldbaggar – däribland bästa film, bästa regi och bästa manus.

Sveriges Oscarsbidrag ”Tigrar” och storfilmen ”Utvandrarna” snuvades därmed på tunga priser.

Långfilmsdebuterande Nathalie Álvarez Mesén blev drottning av Guldbaggegalan och fick gå upp på scen tre gånger efter att hennes ”Clara Sola”, som också blivit utsedd till Costa Ricas Oscarsbidrag, tilldelats tunga Guldbaggar.

– Att jag får vara här bland så många fina kollegor som jag ser upp till. Tack, jag hoppas filmen uppmuntrar till att bryta mot det här fucking patriarkala arvet som vi bär med oss, sade hon i sitt tacktal.

Nathalie Álvarez Mesén tar emot priset Bästa regi för filmen "Clara Sola" under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Filmen, som är en stillsam och poetisk berättelse om religiös mysticism, frihetslängtan och sexuellt uppvaknande i 40-årsåldern, utspelas på bondvischan i Costa Rica. I sitt tacktal för bästa manus påpekade Nathalie Álvarez Mesén att Filmsverige kommit långt med mångfaldstänk.

– Tack till alla som läser manus tidigt och ger feedback. Jag känner att vi har kommit långt där det gäller mångfald men det har krävts verktyg och jag hoppas att de här verktygen inte försvinner innan vi kommer tillräckligt långt. Mångfald är kvalitet. Heja, heja Filmsverige!

Filmens producent Nima Yousefi höll sitt tacktal på samma tema, och påpekade att ”Clara Sola” omdefinierar vad som kan räknas som en ”svensk film”.

– Det är en film från hjärtat. Och den låter de som inte får komma till tals att göra det.

Programledaren Gina Dirawi drog i gång Guldbaggegalan med en monolog.

Dirawi ledde galan

Årets Guldbaggegala gala leddes av Gina Dirawi som gjorde comeback i tv-rutan efter några års paus.

– Kul att vi har samlats här ikväll för att fira att jag är tillbaka i tv igen, välkomna hit, sade hon under sin öppningsmonolog.

– Nytt för i år är att vi tagit bort musiken som spelas när tacktalen är för långa, i stället har vi bytt ut det mot samlagsljud från ”Pleasure”, tillade hon.

Före galan hotade ”Pleasure”- regissören Ninja Thyberg med att ”göra en Kanye” (springa upp på scenen och protestera, reds anm) om inte debuterande Sofia Kappel skulle få en Guldbagge. Men det slapp hon.

'"Pleasure" har förändrat mitt liv'. Sofia Kappel fick priset frör bästa kvinnliga huvudroll som Bella i filmen Plesure under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Porrdramat hade inledningsvis chans på sju Guldbaggar och har hittills under galan tilldelats bästa maskdesign, bästa kostymdesign – och bästa kvinnliga huvudroll. Storgråtande tackade den mycket rörda Sofia Kappel regissören Ninja Thyberg och resten av filmteamet.

– Tack Ninja, för att du hittade något i mig som ingen annan hade gjort. ”Pleasure” har förändrat mitt liv och jag är så glad för det. Du kommer aldrig att bli av med mig nu, du måste casta mig i nästa film, det är ett krav och alla har hört det nu. Tack för att du litade på mig och grattis till oss.

Till TT sade Sofia Kappel efter att hon klivit av scenen:

– Min första tanke var att jag kommer att bajsa på mig eller spy, om jag ska vara ärlig. Det är bara så sjukt, det sjukaste var att jag vågade satsa på skådespeleriet. Ännu sjukare att jag vinner det här priset. Jag är mållös, jag hade inte förväntat mig det här.

TT: Det låter som att den här rollen har inneburit en livsresa. Vad har den betytt?

– Den här rollen har bevisat för mig själv att jag är kapabel till så mycket mer än jag kan tro. Vi är många som är duktiga på att begränsa oss själva, det har gjort i extremt stor utsträckning. Den här filmen har visat att jag är kapabel till så mycket mer. Allt jag vill! Så länge jag tror på det.

Tårfest när Sofia Kappel vann sin första guldbagge.

”Blev chockad”

”Tigrar” av Ronnie Sandahl, som är utvalt till Sveriges Oscarsbidrag, har totalt fem nomineringar men gick i slutändan lottlös. För storfilmen ”Utvandrarna” blev det i slutändan bara en Guldbagge, för bästa visuella effekter.

Det första skådespelarpriset, bästa manliga biroll, tilldelades Jonay Pineda Skallak – för rollen som Sluggo i ”Vinterviken”, Netflix nyversion av Mats Wahls ungdomsroman. Han slog därmed sin ”Vinterviken”-kollega Magnus Krepper som också var nominerad i samma kategori.

– Jag blev väldigt chockad. Under hela mitt liv har ingen trott på mig. Sedan jag var ung har jag haft mycket problem i skolan, blivit omplacerad, folk har garvat mycket åt mig. Nu har jag motbevisat folk, och jag har motbevisat mig själv. Om man tror på sig själv och verkligen kämpar kommer man dit man vill. Nu sitter jag här med en Guldbagge, det är helt sjukt, sade han till TT efter att ha mottagit priset.

Citerade Tage Danielsson

Bästa kvinnliga biroll tilldelades Jennie Silfverhjelm – för rollen som Marianne Jonsson i Hannes Holms familjefilm ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Den filmen tilldelades även Guldbaggen för bästa produktionsdesign, priset gick till Michael Higgins.

– Wow, Jesus, jag säger som Tage Danielsson: ”utan tvivel är man inte klok”. Tvivlet är så stor del av vår yrkesroll, det är nog 50 procent, sa Jennie Silfverhjelm och fortsatte på scenen att hylla sin regissör:

– Men en regissör som Hannes Holm – det har varit en ynnest att få arbeta med dig, den tilliten och den enorma friheten som du gav mig, det har varit lustfyllt.

Även Jonas Karlsson, i rollen som Tycho Jonsson prisades under galan. Han tilldelades bästa manliga huvudroll.

– Det här var banne mig det finaste jag har fått sedan jag konfirmerades, sa han i sitt tacktal och travesterade en känd replik från filmen.

– Jag vill tacka Hannes Holm för förtroendet att göra den här figuren som så många har ett personligt förhållande till. Det har varit ett nöje, från början till slut, sade Jonas Karlsson och tackade även sin fru.

Sofia Kappel fick priset frör bästa kvinnliga huvudroll som Bella i filmen Pleasure.

Priset Gullspira, hederspriset som ges ut till någon som gjort enastående insatser inom barnfilmen, delades på förgalan ut till konstnären, barnboksförfattaren och animatören Johan Hagelbäck.

Årets Hedersguldbagge gick till dramatikern, regissören, författaren samt tidigare teaterchefen och professorn Suzanne Osten, som ville dela din bagge med alla närvarande. Hon nämnde på scenen att hon har ett manus om Ingmar Bergman på gång. Till TT sade hon efteråt att hon hoppas på att få göra mer filmer.

– Jag hoppas det här aktualiserar mig och folk ser att jag lever. Jag har en komedi jag bär på, mina tankar om skapandet och patriarkatet och det finns ett fantastiskt fint Bergman-manus som jag har försökt få i luften och jag har inte lyckats än. Jag gör båda!

Bästa dokumentärfilm Hogir Hirori för filmen Sabaya vid Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Omdiskuterad dokumentär

Den stentuffa dokumentärkategorin togs hem av ”Sabaya” av svensk-kurdiske filmaren Hogir Hirori. Filmen har tidigare blivit omdiskuterad och bland annat prisats på Sundance. Den skildrar yazidiska kvinnor som räddas ur det kaotiska al-Hol-lägret.

– Stort tack till min fantastiska fru som kom med idén till filmen, sa Hogir Hirori på scenen och tillägnade filmen till alla som jobbat med filmen och de tjejer som medverkar i filmen och ”vill att deras historier ska berättas för världen.”

I fjol skrev New York Times ett reportage där fler kvinnor uppgav att de inte ville medverka i ”Sabaya”. Hogir Hirori säger att kritiken är illa underbyggd.

– Det har påverkat filmen såklart, men jag tycker att det var orättvis kritik. Ingen av tjejerna som var med i filmen har sagt det som står i New York Times-artikeln, det har vi också skickat till New York Times, säger han till TT.

Kvällens guldbaggevinnare poserar på scenen.