Gisslanförhandlaren: ”Kan få negativa konsekvenser för Sverige”

Utrikesdepartementet bekräftar möte

Uppdaterad 2019-09-18 | Publicerad 2019-08-03

Robert O'Brien, toppdiplomat som är specialiserad på gisslanfritagning, har varit fåordig om vad han gjort i Stockholm.

Men av ett brev framgår att det är Trumps sändebud som krävt att ASAP Rocky och de andra skulle få bo på hotell medan rättegången pågick.

Om inte fallet löses så snabbt som möjligt kan det få ”potentiellt negativa konsekvenser för USA och Sveriges bilaterala relationer”, varnade O’Brien.

Rättegången mot Rakim Mayers tog slut igår och resulterade i att världsstjärnan kunde åka hem i väntan på dom.

Under den månad som ASAP Rocky suttit häktad har det kommit många markeringar från amerikanskt håll.

Efter att ASAP Rocky hade häktats twittrade USA:s president Donald Trump att han skulle ringa upp ”Sveriges mycket begåvade statsminister” för att se om presidenten kunde hjälpa ASAP Rocky.

När artisten alltjämt åtalades var Trump mycket besviken på Stefan Löfven för sin obenägenhet att agera. Vilket Trump såg som ett svek mot USA:s afroamerikanska medborgare.

Svaret från regeringen har varit att i Sverige är alla är lika inför lagen och att statsministern varken kan, får eller kommer blanda sig i fallet.

Har jobbat i Afrika och Jemen

Robert O’Brien, diplomat och specialist på fritagande av gisslan, skickades till Stockholm. Han har närvarat på samtliga tre rättegångsdagar. När Rakim Mayers släpptes ringde han direkt hem och meddelade Donald Trump.

Robert O’Brien har tidigare i sin karriär opererat i Afrika och Jemen, skriver The New York Times.

– Jag hjälper även till med att befria människor som hålls av regeringar, har O’Brien sagt till tidningen.

Under torsdagen rapporterade flera medier att USA sänt en begäran till Sverige om att Rakim Mayers och de två andra åtalade amerikanerna skulle få bo på hotell istället för i häkte i väntan på domslut.

Av dokumenten framgår att det är Robert O’Brien som undertecknat skrivelsen till den svenska Åklagarmyndigheten.

Kravet: Bo på hotell

Angående Rakim Mayers och de andra två amerikanerna begär USA:s regering, genom O’Brien:

Omedelbar ”humanitär” frisläppning från Kronobergshäktet.

Övervakat kvarhållande på ett hotell i Stockholm, i väntan på att fallet klaras upp.

Här påminner Robert O’Brien om att president Donald Trump tidigare har försäkrat statsminister Stefan Löfven om att de tre amerikanerna skulle bli kvar i Sverige om de släpptes från häktet.

Robert O’Brien skriver vidare att han den 29 juli, i egenskap av presidentens särskilda sändebud för gisslanfrågor, talat med tjänstemän på det svenska Utrikesdepartementet och Justitiedepartementet. O’Brien ska då ha betonat att ”USA:s regering vill lösa det här fallet så snart som möjligt, för att undvika potentiellt negativa konsekvenser för de USA-svenska bilaterala relationerna”.

UD bekräftar möte med O’Brien

Aftonbladet har sökt utrikesminister Margot Wallström. Utrikesdepartementet svarar på frågorna via mejl.

”Utrikesdepartementet kan bekräfta att ett möte har ägt rum mellan höga tjänstemän i Regeringskansliet och ambassadör O’Brien, vid vilket de svenska företrädarna återigen betonade det svenska rättssystemets självständighet och opartiskhet. Mötet ägde rum på ambassadör O’Briens begäran”, skriver UD.

Vid mötet sades – som tidigare – att alla är lika inför lagen i Sverige, uppger UD.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgiften om att ASAP Rocky-fallet skulle kunna få negativa konsekvenser för relationen mellan länderna. De vill heller inte svara på om de anser att gisslansändebudets inblandning är ett övertramp från USA:s regering.

Riksåklagare Petra Lundh svarade på ambassadörens brev dagen efter att det mottagits, den 1 augusti.

”Ingen åklagare, inte ens jag, kan ingripa i ett specifikt fall eller försöka påverka åklagaren som äger fallet i hur han eller hon ska besluta, eller på annat sätt agera i fallet”, skriver Petra Lundh.