Den svenska pk-maffian vaknade 67 år efter USA

Filmatiseringen ”Och så var de bara en” – en titel son Agatha Christies bok fick först 2007.

Sverige är så politiskt korrekt, sägs det.

Mer politiskt korrekt än alla andra ­länder, sägs det.

Men i fallet med Agatha Christies bok­titel ligger vi 67 år efter USA och ungefär 25 år efter Storbritannien.

Mellan åldrarna 8 och 12 slukade jag alla Agatha Christies 66 deckare. Ibland blev det flera i veckan. Jag riktigt marinerades i mord, engelskt lantliv och belgisk mustasch­pomada, kan man säga. Och i rasism.

För även om Christie givetvis till stor del var en produkt av sin samtidsanda går det inte att bortse från att hon yrade om ”orientaliska händer”,  tillskrev judiska karaktärer särskilda drag och kallade irakiers hudton för ”en smutsig mörkgul färg”

Och så är det ju den där Titeln på den där Boken.

Den som hette ”Ten little n****rs” på engelska och ”Tio små n***rpojkar på svenska. Ja, jag använder asterisker här för att markera att n-ordet är stötande.

Det var det redan när boken publicerades 1939. Åtminstone i USA, där den raskt döptes om till ”Then there were none”.

Boken har också släppts under namnen ”Ten little indians”, även det kritiserat, och ”Ten little soldiers”. Den sista brittiska utgåvan med originaltiteln släpptes 1977 .

I Sverige då, den politiska korrekthetens kungarike?  Så sent som 2001 trycktes en upplaga med originaltiteln, och först 2007 ändrades den till ”Och så var det bara en”.

”Det finns ingen anledning att behålla en titel som kan såra människor”, sade Albert Bonnier förlags marknadschef Håkan Rudels då.

Så du som kämpar för att få kalla dina chokladbollar för något annat och känner att det är en rättighet att se rasistiska stereotyper i Kalle Anka på julafton – tänk i stället att du levde på lånad tid när du kunde slänga dig med n-ordet tämligen obehindrat innan den svenska PK-maffian äntligen vaknade, långt efter USA och Storbritannien.

Agatha Christies omtalade bok har filmats flera gånger. Läs Karolina Fjellborgs recension av den senaste filmatiseringen, BBC:s ”Och så var det bara en” här.

Följ ämnen i artikeln