Nya miljarder ska rädda kulturen

Ann Edliden/TT

Maria Davidsson/TT

Erika Josefsson/TT

Uppdaterad 2021-04-02 | Publicerad 2021-04-01

"Så länge verksamheter tvingas hålla stängt har vi ett ansvar att stötta upp och jag utesluter inte heller fler stöd framöver", säger kulturminister Amanda Lind.

Det fria kulturlivet får ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd. Dessutom föreslås ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor som dock ska gå till betydligt mer än enbart kultur.

Enligt kulturminister Amanda Lind (MP) ska pengarna delas ut, inte enbart som krisstöd utan också för att göra det möjligt för verksamheterna att planera och komma i gång igen. En del av de 1,3 miljarderna ska också gå till regional kultur genom den så kallade kultursamverkansmodellen, och huvuddelen av pengarna ska liksom tidigare fördelas via Kulturrådet.

De nya pengarna kan ses mot bakgrund av att Kulturrådet tidigare i år fick in ansökningar för över 3 miljarder kronor till särskilda behov och då hade 620 miljoner kronor att fördela.

– Jag vill vara tydlig med att krisen inte kommer att vara över med det här krispaketet eller nästa, vi har ett arbete framför oss som kommer att ta många år och det arbetet kommer att krävas av oss alla. Det är ett budskap som jag vill skicka till politiker i hela landet. Alternativet – att låta kulturen eller idrotten långsamt tyna bort – det är otänkbart, säger kulturminister Amanda Lind på en pressträff.

Samtidigt föreslår regeringen att 125 miljoner kronor ska fördelas till ett antal statliga kulturinstitutioner som, på grund av nedstängning befinner sig "i ett mycket svårt ekonomiskt läge" enligt Amanda Lind, och riskerar akuta likviditetsproblem, däribland Vasamuseet och Skansen.

Nytt evenemangsstöd

Regeringen vill också införa ett helt nytt stöd på 3 miljarder för evenemang som tvingas ställa in eller begränsas på grund av pandemin. Staten ska då gå in och ta en del av kostnaden, som mest 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Tanken är att stödet ska kunna ges för evenemang som planeras för perioden juli–december 2021.

Stödet gäller dock inte enbart kultursektorn utan är tänkt att gå även till mässor och marknader, evenemang inom det civila samhället, samt idrotts- och andra sportevenemang. Hur stor del av de 3 miljarderna som kan tillfalla kultursektorn är inte klart.

Stödet måste också få grönt ljus av EU-kommissionen innan regeringen kan fatta beslut. I veckan kom besked om att flera stora evenemang – som Lollapalooza, Storsjöyran och Håkan Hellströms konserter på Ullevi – som skulle ha ägt rum i sommar har flyttats till 2022. Kan då arrangörer få stöd för redan inställda evenemang?

– Vi jobbar just nu med detaljerna men det finns inget sagt om att de som just meddelat att de ställt in per automatik utesluts, säger Amanda Lind.

Stora behov

TT: Hur länge kan regeringen stötta kulturbranschen?

– Så länge pandemin påverkar kulturlivet så behöver vi på olika sätt jobba för att stötta upp. Kulturen fyller en så grundläggande funktion i vårt demokratiska samhälle, säger Amanda Lind.

TT: Hur långt räcker stödet enligt din och regeringens bedömning? Kommer vi att se konkurser och verksamheter gå under i alla fall?

– Jag hoppas att stödet ska kunna stötta så många verksamheter som möjligt, att vi ska slippa se hål och revor i hela det ekosystem som är vårt kulturliv. Vi har kunnat se att de tidigare stöden har varit väldigt betydelsefulla, men vi vet också att behoven är väldigt stora, säger Amanda Lind.

Riksdagen väntas fatta beslut om stöden 21 april.

– Vår ambition är att de här stöden ska ut så fort som möjligt och att de ska täcka de behov som finns här och nu. Vi vet ju också att för de arrangörer som planerar aktiviteter i sommar och höst är det nu man väger på startknappen för en produktion, det är nu man behöver de här beskeden. Därför är det viktigt att vi kan fylla på medel till Kulturrådet – både till krisstöd och till olika typer av produktionsstöd.