Annika Jankells sorg efter pappan

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Björn Elgstrand
Annika Jankell och barnen på vimmel vid cirkus

Annika Jankell förlorade sin pappa när hennes egna barn var små.

I Cancerpodden berättar hon om sorgen efter honom och om sin egna oro för sjukdomen.

– Jag blev så rädd, och jag hann tänka alla tankar, säger hon i podcasten.

Journalisten och programledaren Annika Jankell, 55, förlorade sin pappa i cancer när hon var 33 år. Han drabbades av cancerformen Waldenströms sjukdom, berättar Annika Jankell i Cancerpodden. Han påbörjade direkt cellgiftsbehandlingar och blodtransfusioner.

– Det gick kanske 9 månader från beskedet till att han inte fanns. Jag levde så på hoppet och jag minns en av de sista gångerna vi pratade med varandra, trots att han låg på intensiven då, så kunde inte jag acceptera, säger hon till Anna Benson i podden.

I sitt slutskede försökte han ge livsråd till Annika. Det var något som hon hade svårt att ta in vid tidpunkten. Han pratade bland annat om praktiska saker, och om hennes barn Felice och Happy, som hon fick tillsammans med Thorsten Flinck.

– Mina tjejer var ju små, han älskade dem över allt på jorden. Han blev ju som en ställföreträdande pappa lite åt dem, säger hon i podcasten.

– Så han pratade mycket om dem och om framtiden, om saker jag skulle tänka på. Han sa väldigt fina saker, jag har ju med mig dem varje dag i hjärtat, men jag kunde inte då, när vi satt där, möta honom i det, säger hon.

”Jag blev så rädd”

Annika Jankell berättar att hon fortfarande tänker på honom varje dag och känner en saknad. Men i dag kan hon prata om honom.

– Han försvann en gång men han kan aldrig mer försvinna. Och det är en tröst i sig. Ingen kan ta ifrån oss våra minnen och våra erfarenheter. Och det är lite trösterikt kan jag tycka att känna så, säger hon i Cancerpodden.

Annika Jankell berättar sedan att hon för några år sedan fick något som hon uppfattade som en knöl.

– Jag blev så rädd, och jag hann tänka alla tankar.

Hon berättade inte för någon om sin oro.

– Så jag gick och undersökte vad det var och det visade sig sen att det var ju ingenting direkt farligt. Men det räckte att leva med den här känslan, det var faktisk i några månader, innan jag gick till doktorn, säger hon i Cancerpodden.

Avsnittet kommer läggas upp i sin helhet under torsdagen på Cancerpodden.se.

Publicerad: