Mejla

Stefan Hedmark

Dörrar stängs för Woody Allen – men här är hans nya trailer

Skamfilade regissören söker sig till Spanien

Publicerad:

FILM

FILMTRAILER. Woody Allens nya film har fått en trailer.

Det blir en retur till Spanien för den vingklippte regissören.

Det är inte lätt för Woody Allen, 84, nuförtiden. Hans förra film ”A rainy day in New York” fick ingen distribution i USA (dock i flera europeiska länder, samt i betyg av Aftonbladets Jan-Olov Andersson) och hans självbiografi ratades av förlaget Hachette efter att flera anställda gjort uppror.

I en intervju med Vanity Fair uttryckte Kate Winslet ånger över att ha gjort en film, ”Wonder wheel” (2017), tillsammans med Woody Allen. ”Vad fan gjorde jag det för?” sa hon i intervjun. Annat lät det 2017 förstås då Winslet beskrev sin roll i filmen som ”den mest komplexa och mångsidiga kvinnliga rollfigur” hon någonsin fått, enligt en intervju i Indiewire.

Men ingenting är svart och vitt.

Ligger på egna Youtube-kontot

Även om Allen lever med ett mörkt moln över sig i form av envisa och allvarliga övergreppsanklagelser fortsätter han att filma. Många har tagit avstånd från honom och det säger en hel del att trailern för hans senaste film ”Rifkin’s festival” ligger uppe på hans eget Youtube-konto, inte något filmbolag. Det lär bli lika svårt att hitta en distributör i USA den här gången också.

Gina Gershon och Wallace Shawn i ”Rifkin’s festival”.
Foto: Mediapro
Gina Gershon och Wallace Shawn i ”Rifkin’s festival”.

Inte heller är rollistan så stjärnspäckad som den brukar vara. I huvudrollen, som det sedvanliga Woody Allen-alter egot, hittar vi Wallace Shawn, ett mycket bekant ansikte från många biroller, inte minst kultklassikern ”Bleka dödens minut” (1987), men han har även synts i flera tidigare Allen-filmer.

Hans fru spelas av Gina Gershon och Christoph Waltz har också en stor roll.

Foto: Mediapro
Elena Anaya och Wallace Shawn i ”Rifkin’s festival”.

Utspelas i San Sebastián

Men frågan är om inte San Sebastián i Spanien spelar den egentliga huvudrollen. Det är där filmen utspelas. Allen har gjort filmer i Spanien förr, framför allt ”Vicky Cristina Barcelona” (2008). Här är det sedanliga kärleksintriger, som bland annat involverar en hunkig filmregissör, fotograferat av den legendariske Vittorio Storaro som har blivit Allens kompanjon de senaste åren. Allt utspelar sig under San Sebastiáns filmfestival och det var även där ”Rifkin’s festival” nyligen hade världspremiär.

Så även om Allen har fått vänja sig vid att dörrar stängs för honom i USA har han gott om europeiska vänner och finansiärer. De ser till att hans filmer fortfarande är visuellt läckra.

Men innehållet? ”Rifkin’s festival” ser ut att med lite otur försätta en i djup sömn.

Det är högst oklart hur och när ”Rifkin’s festival” letar sig till Sverige.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE