Demens skrämmer oss – särskilt i skräckfilmer

Bioaktuella ’Relic’ förenar fasa med ömhet och sorg

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Relic

Regi Natalie Erika James, med Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote, Chris Bunton, Jeremy Stanford.


FILMRECENSION. Varför gå i terapi när man kan försöka jaga iväg sina demoner genom att göra en skräckfilm?

SKRÄCK. Natalie Erika James minns hur det var första gången en alzheimer-sjuk äldre släkting inte kände igen henne. Här var en person som bara hade tittat på henne med kärlek i blicken så länge James kunde minnas och plötsligt var den blicken som förbytt. I stället såg släktingen bara en främling. Den obehagliga känslan gjorde ett djupt intryck på James och påverkade henne i arbetet med ”Relic”.

När skräckfilmer handlar om barn ställs deras oskuld i kontrast mot något djävulskt; det läskiga ligger i att de blir besatta av demoner eller onda andar. När gamla människor dyker upp i rysare används ofta kroppens förfall som en källa till skräck. Det är sällan som barn blir besatta av djävulen, men dö ska vi alla och det faktumet tvingas vi konfrontera i våra liv genom äldre släktingar. Steget över till en skräckfilm är inte långt.

Robyn Nevin och Emily Mortimer i ”Relic”.
Foto: Lucky dogs
Robyn Nevin och Emily Mortimer i ”Relic”.

Ett isolerat hus på landsbygden

”Relic” handlar om Kay (Emily Mortimer) och hennes dotter Sam (Bella Heathcote) som beger sig till Kays barndomshem, ett isolerat hus ute på australiska landsbygden. Där bor hennes mor Edna (Robyn Nevin) som lider av en begynnande demens. Kanske är det dags att leta reda på ett äldreboende i Melbourne, för grannarna har larmat om att Edna har försvunnit. När Kay och Sam kommer fram upptäcker de att huset är låst från insidan och att det är i dåligt skick, med flera stora mögelfläckar på väggarna.

Edna dyker dock upp igen. Men de följande dagarna visar det sig att mycket märkliga saker pågår i huset. Om det inte vore för SVT skulle filmens svenska titel kunna vara ”Det sitter i väggarna”.

Foto: Lucky dogs
Emily Mortimer och Bella Heathcote i ”Relic”.

Skräck för finsmakare

”Relic” faller in i kategorin smart skräck för finsmakare. Precis som Netflixrullen ”His house” tar den något hemskt ur vår samtid (i det fallet hur det känns att komma som flykting till ett nytt land) och gör övernaturlig skräck av det. Båda filmerna är läckra, tänker nytt och öppnar locket till avgrundsdjupt mörker som även lyckas säga något om samhället.

Filmerna saknar kanske något effektfullt som gör att en bredare publik fastnar för dem. Å andra sidan är det svårt att glömma slutet i ”Relic” som förenar fasa med ömhet och sorg på ett avskalat (!) sätt.

”Relic” har biopremiär på fredag, den 19 februari.


Foto: Sony Pictures
Olivia Colman och Anthony Hopkins i ”The father”.

Se även…

... ”The father”, en kommande film med Anthony Hopkins i huvudrollen som på ett smart sätt låter oss förstå vad det innebär att vara demenssjuk.

Visste du att…

... Nevin är en hyllad teaterskådespelare i Australien, som även hade en roll i två av ”Matrix”-filmerna?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE