Tysk stjärna hyllar Michael Nyqvist i Cannes

CANNES. Michael Nyqvist är bara med ett par minuter i storfilmen ”A hidden life”, som tävlar om Guldpalmen på filmfestivalen.

Men han gjorde ett outplånligt intryck på filmens stjärna August Diehl.

– Det var en chock att höra om Michaels död. En stor personlighet, jag var hedrad av att inte bara få jobba med honom, utan att ha fått lära känna honom, säger han till Aftonbladet.

Nej, det är inte som rubriken i en kvällstidningskollega löd, att Cannes hyllar Michael Nyqvist.

Däremot är det så att hans medverkan i Terrence Malicks storfilm ”A hidden life” är det allra sista som får premiär av det som Michael Nyqvist filmade före sin bortgång i juni 2017, 56 år gammal. Filmen är den sanna historien om Franz Jägerstetter (1907-1943), en envis bonde och troende katolik som vägrade strida för tyskarna under andra världskriget av moraliska och religiösa skäl. Hellre gick han i fängelse och tog det dödsstraff han sedan dömdes till.

Tyska storstjärnan August Diehl, 43, gör huvudrollen.

– Filmen spelades ju in för två och ett halvt år sedan, men ”Terry” (regissören Terrence Malick) filmade så oerhört mycket material, att klippningen har tagit lång tid. Det var en chock när jag under denna vänteperiod fick höra att Michael hade gått bort, säger han.

Michael Nyqvist är med i en enda scen, som en biskop som Franz Jägerstetter har ett samtal med i några minuter.

– ”Terry” hade en scen till, en lång monolog, som han gav till Michael bara ett par timmar innan den skulle spelas in. Att se hur Michael pluggade in den så där bara ratsch-ratsch på någon halvtimme, jag blev djupt imponerad. Sedan kom den inte med i filmen.

– Hur bra Michael var, det visste jag ju redan, jag hade sett åtskilliga av de filmer han hade gjort, både i Sverige och USA. Så jag var hedrad av att få jobba med honom, även om det var en enda scen.

– Sedan är jobb en sak, privatlivet något annat. Han var en stor personlighet. Väldigt rolig. Vi hade en underbar middag ihop som jag aldrig glömmer.

Filmen har Sverige-premiär i höst.

Publisert:

LÄS VIDARE