Kändisarna radar upp sig i Östlunds film

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad 2020-03-05

Här skapas det som ska bli en svensk utmanare om Guldpalmen 2021.

Tre år efter ”The squares" triumf i Cannes spelar Ruben Östlund in ”Triangle of sadness” – och låter svenska kändisar bli en del av filmen.

I Volvos gamla huvudkontor på Hisingen har en stor sal förvandlats till ett rum där en catwalk ska ske. Mängder av statister, många från den riktiga modevärlden, sitter samlade som publik och får se hur Alex Schulman tvingas lämna sin plats på första raden för att ge plats åt ”den finare kändisen” Camilla Läckberg.

Njuter "för första gången"

Ruben Östlund dirigerar trupperna med sedvanlig entusiasm, kanske till och med mer än annars.

– Det är mindre stressigt än det brukar vara, för första gången i mitt arbetsliv kan jag njuta. Det gör mig lite misstänksam – om det är så här roligt, innebär det att filmen inte blir bra?

Hur kommer det sig att svenska kändisar radar upp sig för att vara med i filmen? Författaren och medieprofilen Alex Schulman säger att han alltid har älskat Ruben Östlund och att han självklart tackade ja till denna lilla roll, och Camilla Läckberg berättar att hon med sin cameo nu har uppnått ett av sina mål.

– Nu kan jag skryta för mina vänner om att jag har varit med i en Ruben Östlund-film, säger hon och ler.

Yachtfärd med förhinder

"Triangle of sadness" är en engelskspråkig satir om modevärlden och en yachtfärd med förhinder. Efter sejouren i Göteborg flyttar inspelningen nu till Trollhättan där man i studio kommer att filma interiörerna på den båt där en del av handlingen ska utspelas.

Producenten Erik Hemmendorff visar upp bilder på bygget och berättar att man har en 1 000 kvadratmeter stor greenscreen för att kunna göra specialeffekter med vatten. I maj och juni avslutas inspelningen i Grekland, dels ombord en riktig yacht, dels på en ö där huvudpersonerna hamnar efter ett skeppsbrott.

Med en budget på 120 miljoner kronor är ”The triangle of sadness” mer än dubbelt så dyr som ”The square”. Man kunde ha fått en stor del av kostnaden från stora amerikanska bolag, men tackade nej med hänvisning till att det skulle innebära att filmskaparna då förlorade sin integritet.

– Vi vill ha full kontroll, det är viktigt att säga nej till det enkla sättet att finansiera, säger Erik Hemmendorff. Det är viktigt att slåss för den integritet som svensk och europeisk film genom sin finansiering och tradition har möjlighet till. Amerikanerna är avundsjuka på oss, inte tvärt om.

Inte intresserad av kändisar

Ruben Östlund tycker självfallet att det är positivt att uppmärksamheten kring ”The square” har gjort att han nu, om han vill, har tillgång till många kända skådespelare.

– Men jag har aldrig varit intresserad av kändisar. Man använder sig av stora namn för att locka publik. Vi har gått på de skådespelare som vi vill ha och som passat rollerna.

Charlbi Dean och Harris Dickinson spelar modellparet Yaya och Carl som har börjat tröttna på modebranschen medan Woody Harrelson dyker upp som yachtens kapten och Henrik Dorsin gör en roll som miljonär.

– Ruben kan mycket om modevärlden, och hans syn på den är mycket intressant. Han är oerhört precis och han är mycket angelägen om att lära sig det han inte kan, säger Charlbi Dean som själv har jobbat som fotomodell.

Kommer arbetet med "Triangle of sadness" att räcka till nya priser på filmfestivalen i Cannes 2021?

– Det är klart att jag vill vinna igen, men det går ju inte att räkna med det, konstaterar Ruben Östlund.