Ny film visar hur FBI spionerade och hotade

’MLK/FBI’ gräver ner sig i ämnet – men vi vet det mesta

Publicerad 2021-04-10

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

MLK/FBI

Regi Sam Pollard.


FILMRECENSION. Ett sådant där tillfälle då filmen inte riktigt lever upp till sin spännande trailer. Trots ingredienser som hemliga avlyssningar, otrohet och en statsmakt som behandlar hjältar som fiender.

DOKUMENTÄR. ”MLK/FBI” tar oss med till 1960-talets USA, en tid då framtidshoppet John F Kennedy hade blivit mördad, men veteranen J Edgar Hoover fortfarande styrde FBI efter ofattbara 40 år. I hans ögon var inte den afroamerikanske pastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King, Jr en person att beundra. Tvärtom. Hoover ansåg att King utgjorde ett hot mot rikets säkerhet, eftersom han hade karisman att inspirera stora folkmassor med sin ”kommunistiska” ideologi.

Tidigare presidenter borde förstås ha satt koppel på Hoover, men det misslyckades de med. Därför var det lätt för FBI-chefen att tillskansa sig enorm makt i Washington, särskilt eftersom han började avlyssna alla som han ansåg vara ett ”hot”. Det inkluderade personer som John Lennon och Muhammad Ali, medan de verkliga hoten mot rikets säkerhet, Ku Klux Klan och andra vita terrorister i sydstaterna, inte togs på allvar.

Martin Luther King Jr.

En högst intim klang

När det gäller Martin Luther King fick FBI:s spionerande en högst intim klang då hans otrohetsaffärer spelades in. Agenternas ständiga övergrepp fick absurda konsekvenser; 1964 skickade de ett anonymt hotbrev till pastorn som han tolkade som en uppmaning till självmord. Den här dokumentären tar en närmare titt på material som tills nyligen var hemligstämplat och visar hur FBI envist försökte släpa Kings namn i smutsen.

Filmen är full av arkivbilder, väl hanterat av Laura Tomaselli som tjänstgör både som klippare och en av manusförfattarna. Kings konflikter med FBI och president Lyndon B Johnson illustreras väl och intervjuer med personer som förre FBI-chefen James Comey och en mängd personer som arbetade med King eller fanns i hans närhet ger en djupare inblick.

J Edgar Hoover.

Känt sedan tidigare

Det är den sortens film som verkligen gräver ner sig i ämnet, från ett nutida perspektiv. Visst spelade det roll att en helvit organisation behandlade svarta medborgarrättskämpar som ett hot. Men samtidigt känner man sig lite tom efter att ha sett filmen. Vad var nytt här egentligen? Att FBI avlyssnade King och fick veta hans otrohetsaffärer är känt sedan tidigare. Till viss del känns filmen mer som en föga överraskande fördjupning för den som har ett specialintresse.

Kanske får vi vänta till 2027 för att få mer information. Då ska resten av det hemligstämplade materialet om King offentliggöras.

”MLK/FBI” finns att hyra på flera strömningstjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.