Kul och kunnig dokumentär om ljud och effekter på film

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Ur ”Making waves”.
Ur ”Making waves”.

Making waves: The art of cinematic sound
Regi Midge Costin, med Walter Murch, Ben Burtt, Steven Spielberg, George Lucas, Barbra Streisand, Bobbi Banks.

DOKUMENTÄR Underhållande och pedagogiskt välgjord historik över ljudet på film. Från stumfilmen till idag, från olika framsteg som King Kongs vrål 1933 och hur Orson Welles radiorutin påverkade ljudläggningen av ”Citizen Kane”. 1960-talets nya våg som inspirerade Walter Murch (bla ”Gudfadern”) och Ben Burtt (”Stjärnornas krig”). De berättar själva, och filmen är rikt illustrerad med exempel, som banbrytande ”Apocalypse now”. och ”Jurassic park”. Visar hur ljudet av flygplanen i ”Top gun” förbättrats med rytande djur.
Barbra Streisand pratar om sin strid för ljudet i ”A star is born” och här finns detaljerade genomgångar, bland annat av ”Saving private Ryan”. Snabbt visas vad olika yrkesgrupper och hantverk betyder för hur filmerna låter i dag. Även musiken, med Ludwig Göransson (om ”Black panther”) och Hans Zimmer (”Inception”).
Allt handlar om Hollywood, och resten av filmvärlden berörs tyvärr bara flyktigt. Men dokumentären är en god grundkurs om en nästan osynlig konst. Midge Costin som gjort filmen har arbetat länge i branschen och skildrar passionerat hur viktigt ljudet är för filmupplevelsen. Öppnar öronen.

(”Making waves” finns att hyra och köpa på t ex iTunes.)

Publicerad: