Jamie Lee Curtis

Nya ”Halloween” skrämmer bra

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Halloween

Regi David Gordon Green, med Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton.

skräck

Efter 40 år (!) kommer den första hyfsade uppföljaren till skräckfilmsklassikern ”Alla helgons blodiga natt”.

Och den inte bara skrämmer bra, John Carpenters soundtrack låter bättre än någonsin.

Originalfilmen från 1978 av John Carpenter, med svenska titeln ”Alla helgons blodiga natt”, var på många sätt en av de banbrytande filmerna från 1970-talets skräckfilmsvåg.
Jag var så smått besatt av den att jag under mitt första Los Angeles-besök åkte och tog en bild på mig själv utanför huset där filmens final utspelas. Inte i fiktiva staden Haddonfield, Illinois, utan på en lummig men palmfri gata strax norr om Hollywood.
Den här filmen ignorerar, klokt nog, totalt de nio mer eller mindre gräsliga uppföljare och/eller nyinspelningar som har gjorts.
Efter 40 år i fängelse lyckas Michael Myers (Nick Castle) rymma och ger sig ut för att åter mörda barnvakter. Ja, han mördar i princip allt som kommer i hans väg. Fast det slutgiltiga målet är Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), barnvakten som kom undan. Hon är nu en gråhårig farmor och för henne har de 40 åren varit ett trauma, en väntan på att åter utsättas för fara. Eller för att hämnas.
Stundtals är det rätt otäckt, även om det stilmässigt ibland svajar när det gäller mixen av slasherfilm, svart komedi och hyllning till originalfilmen. Och John Carpenters uppdaterade soundtrack pulserar bättre än någonsin.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Filmerna som fick oss att glömma boken

ÄMNEN I ARTIKELN

Jamie Lee Curtis

John Carpenter

Will Patton

Film

Halloween