Charlize Theron är bra som utmattad mamma

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
Mackenzie Davis och Charlize Theron.
Mackenzie Davis och Charlize Theron.

Tully

Regi Jason Reitman, med Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston, Mark Duplass.

DRAMAKOMEDI Marlo (Charlize Theron) väntar sitt tredje barn vilken dag som helst och är redan utmattad. 6-årige sonen är känslig och behöver mycket stöd i skolan, 12-åriga dottern börjar få tonårsoro. Maken Drew (Ron Livingston) jobbar mycket och spelar tv-spel instängd i hörlurar innan han somnar.
När babyn föds blir Marlo ännu tröttare. Filmen har ett montage av gråtande spädbarn, blöjbyten, amning, sömnbrist. Hur ska hon orka städa, baka muffins, laga middag till barnen?

Hennes välbärgade bror har berättat om en night nanny, och vill betala för en barnflicka som kommer sent på kvällen och tar hand om den nyfödda under natten.
In i handlingen efter en tredjedel av filmen kommer ”Tully”. Hon gör snabbt att Marlo känner sig utvilad och blir som en ny människa. På morgonen är huset städat och muffins bakade. Marlo går in för att klara av allt som tradionellt uppfattats som hemmafruns roller.

Vilket också blir ett av filmens problem för oss som tycker svenska 1950-talsfilmer känns gammaldags. Manusförfattaren Diablo Cody skriver skarp dialog, men förutsättningarna i många nya amerikanska filmer ekar av Lilla Fridolf.
Tully och Marlo har många gemensamma intressen. Välspelat och vemodigt kärleksfullt om 40-årskris och att fundera på vem man blivit.

Var blev ni av, ljuva drömmar?

Publicerad:

LÄS VIDARE