Mikael Håfströms nya Hollywood-film – föga originell, men aldrig tråkig

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Outside the wire

Regi Mikael Håfström, med Anthony Mackie, Damson Idris, Emily Beecham, Pilou Asbæk.


FILMRECENSION. Förra Hollywoodfilmen med Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger gick sådär. På bio.

Med Netflix i ryggen är Mikael Håfström nog garanterad en gigantisk publik.

THRILLER. Efter några jobb på hemmaplan – tv-serien ”Dirigenterna” (2018) och filmen ”Quick” (2019) – har Mikael Håfström nu återupptagit den internationella karriär som tog fart efter Oscarsnominerade Jan Guillou-filmatiseringen ”Ondskan” (2003).
Generellt har den kännetecknats av att Håfströms habila hantverksskicklighet har gjort historier och manus av lite lägre nivå ändå hyfsat sevärda. Det gäller även nya filmen.
Året är 2036. Ett blodigt inbördeskrig rasar i Östeuropa. Det finns fredsbevarande amerikanska trupper vid gränserna. Flera av dem är robotsoldater, så kallade gumpar. Bakom kulisserna styr den hänsynslösa krigsherren Victor Koval (Pilou Asbæk från danska tv-serien ”Borgen”). In i detta kaos skickas en android (Anthony Mackie) med mycket mänskliga drag och en drönarpilot (Damson Idris) för att hitta något som kan ödelägga hela världen. Längs vägen träffar de en kvinna (Emily Beecham) i motståndsrörelsen.
Mycket skottlossning, slagsmål och annan action. Föga originellt, men skickligt gjort, högt tempo och aldrig tråkigt. Pilou Asbæk tar i så han nästan spricker för att vara djävulsk. Och här finns en lite oväntad twist i intrigen.

Dessutom tror jag att Håfström den här gången kan räkna med en gigantisk publik.

Stallone- och Schwarzenegger-filmen ”Escape plan” blev ingen jättesuccé. Men det var på bio och de är inte längre lika publikdragande namn.

Netflix har gjort till sin grej att med jämna mellanrum skicka ut actionfilmer som aldrig lära vinna kritiker- eller andra priser, men som är hyfsat påkostad action som ”gör sitt jobb”, de roar för stunden. Både ”Extraction” med Chris Hemsworth med ”6 Underground” med Ryan Reynolds tillhör Netflixs största framgångar de senaste åren. ”Outside the wire” är i samma anda.

Filmen visas på Netflix.

Publicerad:

LÄS VIDARE