Filmrecensioner

Ett färgsprakande hundliv

”Maronas fantastiska resa” matar både ögon och fantasi

Av: 

Emma Gray Munthe

”Maronas fantastiska resa”

Foto: TriArt

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Maronas fantastiska resa

Regi Anca Damian, med svenska röster av Ana-Gil de Melo Nascimento, Klara Söderberg, Ebbot Lundberg, Andreas T Olsson, Shebly Niavarani

FILMRECENSION I franskrumänska ”Maronas fantastiska resa” blir hunden Marona påkörd och ser livet passera som en film.

FRANSK/RUMÄNSK ANIMERAD BARNFILM Hunden Marona blir påkörd och ser livet passera som en film. Nollpunkternas nollpunkt, en återblick till alla hennes människor och de olika namn de gett henne. Hon har levt ett liv i showbiz och soptunnor och till och med i fåniga små skor, i lycka och olycka, med akrobater, lastbilsgubbar, alkoholiserade tanter och lekande småflickor. Hennes människor har inte alltid varit lika enkla att tillfredsställa som hon, de har ibland haft drömmar som tagit dem ifrån henne. Saknaderna har varit stora och många, de lyckliga stunderna förmodligen fler.

Men det är inte så mycket vad som händer som är grejen, utan hur det händer och ser ut. Att se franskrumänska "Maronas fantastiska resa" är som att trilla ner i en dröm inuti en tavla. Omtumlande och färgstarkt. Skevt och surrealistiskt. Roligt och skrämmande. Sorgligt och mörkt. Stjärnhimlar, rymden och gatumyller. Man blir glad av detaljrikedomen, de snillrika illustrationerna, bildlösningarna och formlekarna. Ögonen och fantasin blir fullproppade, och till och med 44-åringar som absolut inte kan rita får lust att kasta sig över block och pennor.
"Maronas fantastiska resa" har premiär på bio 23 april.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film