Mejla

Stefan Hedmark

Ryan Gosling siktar mot månen (och Oscar) i ny trailer

Stjärnan spelar Neil Armstrong i omtalade biografin ”First man”

Publicerad:

FILM

TRAILER. Tillhör du dem som tycker att det är på tiden att Ryan Gosling får en Oscar?

Då ska du ta en titt på den första trailern för ”First man”. Där har Gosling en god chans.

Claire Foy ser ut att vara på väg att ta över Hollywood just nu. För några dagar sedan såg vi henne förvandlad till Lisbeth Salander i den första trailern för ”The girl in the spider’s web”. Och här är hon igen, nu som hustru till den förste mannen på månen, Neil Armstrong.

Hon ser ut att spela en betydligt större och intressantare roll än exempelvis Kathleen Quinlan i ”Apollo 13” (1995), en annan verklighetsbaserad film om rymdresor. Även om den var väldigt bra kan man knappast säga att den hade starka kvinnoroller; Quinlan fick vara den som satt hemma och oroade sig medan Tom Hanks for till månen.

I ”First man” tycks Foy spela en betydligt större roll. Men det är såklart i första hand en berättelse om Armstrong. Vi ser det blod, den svett och de tårar som krävdes för att skicka en bemannad farkost till månen.

1 av 3 | Foto: Universal
Ryan Gosling i ”First man”.

Filmen är baserad på en biografi som skrevs efter en lång process där författaren James Hansen tjatade på Armstrong innan han fick ex-astronautens godkännande.

”First man” som film har befunnit sig i goda händer hos regissören Damien Chazelle, snillet som har gett oss ”Whiplash” och ”La la land”. Det är en brännhet, snygg trailer som verkligen får en att längta till den 12 oktober då filmen har svensk biopremiär. Och jo då, nog ser det här ut att vara som gjort för att Ryan Gosling ska bli åtminstone Oscarnominerad.

Och apropå ”Apollo 13”? Jim Lovell, astronauten som Hanks spelar i den filmen, medverkar även här. Nu spelad av Pablo Schreiber (”Pornstache” i ”Orange is the new black”).

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE