Välspelat ungdomsdrama med Chloë Grace Moretz

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Chloë Grace Moretz, Sasha Lane och Forrest Goodluck.
Foto: Foto: Njutafilms
Chloë Grace Moretz, Sasha Lane och Forrest Goodluck.

The miseducation of Cameron Post
Regi Desiree Akhavan, med Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Kerry Butler, Jennifer Ehle, John Gallagher jr, Forrest Goodluck.

DRAMA Camerons föräldrar är döda och hon bor med sin moster, konservativ kristen. Det är 1993 och Cameron upptäcks när hon har sex med en flicka hon älskar i en bil i samband med skolbalen. Cameron skickas till en religiös institution, ”Guds löfte”, där hon ska ”botas” från att vara homosexuell. De andra eleverna har också tvingats dit för att de gillar någon av samma kön.
Undervisningen/behandlingen leds av en präst och hans stränga syster (Jennifer Ehle), som har en del gemensamt med syster Ratched i ”Gökboet”. Filmen har en liknande känsla som Milos Formans klassiker; huvudpersonen möter andra inlåsta och utsätts för tveksamma saker. Men det här har en mildare ton, en försåtligare sorts grymhet. Pastor Rick har själv levt som homosexuell innan hans troende omgivning tvingade in honom i ett förhållande med en kvinna.
Chloë Grace Moretz är mycket bra i huvudrollen, och man följer hennes lugna personlighet genom de många känslostormarna där hon försöker göra som de vuxna vill. Hon utstrålar en trygghet i vem hon är, mer säker på sin sexuella identitet än skolans version av kristendom. Andra elever har det svårare, och här finns både rebeller och de som vill tro på skolans auktoriteter.
Det är tidigt uppenbart att de kristna ledarna för skolan inte vet vad de håller på med, med sin präktiga käckhet och banala metoder. Filmen står konsekvent på ungdomarnas sida.
En sympatisk ton i en väl berättad historia.

Publicerad: