Tung men rörande film om militärfamilj

Netflix-dokumentären har följt dem i tio år

Publicerad 2020-07-26

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Father soldier son

Regi Leslye Davis, Catrin Einhorn.


FILMRECENSION. Han offrade ett ben för det eviga kriget i Afghanistan.

Kommer hans son att följa i samma spår?

DOKUMENTÄR. Kriget i Afghanistan fortsätter decennium efter decennium, utan att någon vettig lösning finns i sikte. Mer än 2 300 amerikanska soldater har mist livet i konflikten, över 20 000 soldater har skadats.

En av de sistnämnda heter Brian Eisch. Vi möter honom och hans familj i den här dokumentären som följer dem av och till under tio år. Första besöket sker 2010 då Eisch tjänstgör i Afghanistan och hans två pojkar, då 12 och 7 år, bor hos en släkting eftersom mamman sedan länge är borta ur bilden.

Situationen är inte lätt. Pojkarna saknar sin pappa och Brian pratar om att han inte vill förvandlas till den där sortens krigsveteran som mest skäller på sin familj. Han vill behålla sitt barnsliga, lättsamma sinne. Han är ung, vältränad och, i sina söners ögon, oövervinnerlig.

Brian Eisch i ”Father soldier son”.

Blir svårt skadad

Men sedan händer det som är den överhängande risken i krig: Brian blir svårt skadad. Under ett uppdrag blir han skjuten, men överlever. Tillbaka i USA kämpar han med att klara av sin nya vardag. Brian väntar med att låta läkarna amputera vänsterbenet, men till sist blir besvären så stora att operationen kommer som en lättnad.

Under de följande åren skildrar dokumentärfilmarna de problem som Brian har med att hitta en mening i sitt nya liv. Han fastnar i datorspel. Tittar på nyheterna och noterar att en plats i Afghanistan som han känner igen nu har fallit tillbaka i talibanernas händer. Börjar fråga sig vad poängen med kriget var.

En hjärtskärande tragedi

Allt är inte mörkt. Brian träffar en ny kvinna som blir en ljuspunkt i hans liv och som fungerar mycket bra ihop med sönerna. Vi följer även äldste sonens resa, från barndom genom tonåren, då han är övertygad om att han ska bli polis, inte soldat. Familjen tvingas även gå igenom en hjärtskärande tragedi.

Brian Eisch i ”Father soldier son”.

Filmen är ett tungt men gripande porträtt som visar hur det ser ut för militärens familjer – men även hur inrutat det kan bli för en amerikansk arbetarklass som ges få andra möjligheter än att förse armén med kanonmat.

Regissörerna är journalister på New York Times. Som reportage är filmen alltid intressant. Just som film har den ibland en tendens att missa den dramatiska tyngden i vissa scener, i berättandets rytm.

”Father soldier son” finns på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.