Schack mot alla odds

Geni möter butter tränare i ”Fahim – den lilla schackprinsen”

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
”Fahim – den lilla schackprinsen”
Foto: Njutafilms
”Fahim – den lilla schackprinsen”

Fahim – den lilla schackprinsen

Regi Pierre-Francois Martin-Laval, med Ahmed Assad, Mizanur Rahaman, Gérard Depardieu, Isabelle Nanty m fl

FILMRECENSION Verklighetsbaserat familjedrama om flyktingpojken Fahim som mot alla odds blev en av Frankrikes yngsta schackmästare.

DRAMA Bangladesh, 2011. Gatuprotester, stenkastning, skrik och batongslag. Lilla schackgeniet Fahim (Ahmed Assad) och hans pappa (Mizanur Rahaman) flyr oroligheterna och hamnar efter en lång resa i Paris. Resten av familjen är kvar, och de två har åkt före för att ordna arbete, bostad, papper. För Fahim hägrar schackdrömmar.

Filmen är baserad på verklighetens Fahim Mohammad, som mot alla odds blev en av Frankrikes yngsta schackmästare efter att ha hamnat under vingarna på en butter tränare (här spelad av Gérard Depardieu). 

En klassisk mot alla odds-historia, men mest av allt en berättelse om medmänsklighet och vad bra vuxna och jämnåriga kan betyda för ett nyanlänt barn – och vilken skillnad vi kan göra i varandras liv när vi vill och kan. Fin att se både för barn och vuxna, välspelad, varm och humoristisk. (Att den också får en att tänka på vad som händer med alla de flyktingar som inte är mästarduktiga på någonting alls är mindre roligt.)

Publicerad: