Coronans ”fel” att du kan se filmen

Nu visar SVT det senaste årets bästa svenska långfilm

Det är bara drygt fem veckor sedan den vann tre Guldbaggar. Den visas fortfarande i nästan 40 biosalonger. Ändå kan hela svenska folket se succéfilmen ”Spring Uje spring” i SVT redan i kväll.

Det är förstås coronans fel. Eller förtjänst.

Spring Uje Spring.

När det gäller film har nästan inget varit normalt det senaste året. Det har till exempel inte direkt skrivits spaltkilometer i media om att en av världens största filmfestivaler, den i Berlin, har pågått den här veckan – fast bara i digital form och mest för branschfolk.

Jag såg ”Spring Uje spring” första gången på Göteborg Film Festival i januari i fjol. Blev nästan som förälskad i Henrik Schyfferts lekfulla, lättsamma, roliga, men samtidigt djupt gripande, film där artisten Uje Brandelius spelar sig själv. En historia om vad som händer när man får Parkinsons sjukdom innan man fyller 50.

 

Jag gjorde mitt första reportage om filmen på plats i Göteborg.

Precis som jag tippade så vann den inte förstapriset en miljon kronor i tävlingen om bästa nordiska film. Så underhållande filmer brukar inte roa en allvarsam jury. Men den vann publikpriset och FIPRESCI-priset, de internationella filmkritikernas pris.

På filmbolaget TriArt Film började man då på allvar förbereda den riktiga biopremiären 18 mars. Efter publikreaktionerna i Göteborg trodde man inte längre på minst 100 000 besökare. Snarare 200 000. En mycket bra siffra för en svensk film numera.

Sedan drabbade coronan världen. Premiären sköts upp. Och sköts upp. Och sköts upp. Till den 18 december i fjol. Då bestämde filmbolagets vd Eva Esseen att någon gång måste ändå en film få möta sin publik. Trots att Filmstaden då hade stängt sina biografer. Och att i de som fortfarande var (och är) öppna tillåts det bara åtta personer på varje föreställning.

Producenten Tomas Michaelsson, Uje Brandelius och Henrik Schyffert vann bästa film för Spring Uje spring.

Jag gjorde mitt andra, och snart tredje, reportage om filmen, i samband med Guldbagge-nomineringarna. Den fick sex stycken. Vann så småningom för bästa film, manus och skådespelare. Uje Brandelius charmade tv-tittarna med lysande tal.

Henrik Schyffert har skämtat om att med blott åtta personer i salongerna, skulle filmen behöva visas i 60 000 år för att spela in sin produktionsbudget. Tror inte han hade räknat så noga. Det skulle gått fortare. Det är faktiskt imponerande att över 17 000 nu har sett filmen på bio, trots begränsningarna. 


 
När det nu blivit dags för medproducenten SVT att visa filmen, föräras den med ett kvartslångt uppsnack med Brandelius och Schyffert.

Helt rätt, nu när hela svenska folket till sist får möjlighet att se det senaste årets bästa svenska långfilm.